Inregistrare brevete de inventii

Updated on Thursday 22nd August 2019

Rate this article
based on 2 reviews


Inregistrare brevete de inventii Image

Autor: Cristian Darie, avocat si Senior Partner in cadrul firmei de avocatura Darie, Manea si Asociatii

Prin inregistrarea inventiei si obtinerea brevetului de inventie, titularul dobandeste un drept exclusiv de a impiedica orice alte persoane sa produca, sa utilizeze, sa ofere spre vanzare, sa vanda sau sa importe un produs sau un procedeu bazat pe inventia brevetata, fara a avea acordul sau prealabil.

Se poate acorda brevetul pentru orice inventie ce are ca obiect un produs sau un procedeu, realizat in oricare dintre domeniile tehnologice, cu conditia ca aceasta inventie sa fie noua, sa rezulte dintr-o activitate inventiva si sa fie susceptibila de aplicare industriala. Cu o experienta de ani de zile in spate, avocatii nostri va pot ajuta sa inregistrati brevte de inventie la OSIM. De asemenea, va oferim si servicii de inregistrare de marca.
 

Pentru ce poate fi obtinut un brevet de inventie?


Legea 64/1991 prin articolul 6 este principala sursa legala referitoare la inregistrarea brevetelor de inventii la nivel national. Astfel, un brevet poate fi acordat de catre OSIM oricarei persoane care propune o inventie cu caracter tehnic, cu conditia ca aceasta sa fie noua si sa poata fi aplicata la nivel industrial. Tehnologiile pot fi inregistrate la OSIM, pentru acestea putandu-se obtine brevete de inventie.

Cei care doresc sa obtina brevete de inventie trebuie sa fie atenti si la alte aspecte, avand in vedere ca legea este destul de clara in privinta altor inventii care nu pot fi incadrate pentru breverate. Astfel, este bine de stiut ca descoperirile stiintifice si operele estetice nu pot fi brevetate, pentru acestea putandu-se obtine alte drepturi de protectie intelectuala.

Daca aveti nevoie de servicii legale legate de inregistrarea unei marci sau a altui drept de proprietate intelectuala la OSIM, avocatii nostri va stau la dispozitie.
 

Conditii pentru a breveta o inventie


Conditiile pentru inregistrarea unei inventii sunt:
 
 • inventia este noua - aceasta conditie presupune ca inventia depusa spre inregistrare sa nu fie cuprinsa in stadiul tehnicii; stadiul tehnicii include toate cunostintele care au devenit accesbile publicului pana la data depunerii cererii de brevet sau a prioritatii invocate si recunoscute.
 • inventia implica o activitate inventiva - aceasta conditie presupune faptul ca, pentru persoanele de specialitate din domeniul din care a fost realizata inventia, aceasta nu rezulta in mod evident din cunostintele cuprinse in stadiul tehnicii;
 • inventia este susceptibila de aplicare industriala - aceasta conditie presupune ca obiectul inventiei sa poata fi folosit cel putin intr-un domeniu de activitate.

Inventia poate fi inregistrata:
 
 1. la nivel national - compania dumneavoastra va dobandi protectie asupra dreptului, numai pe teritoriul tarii in care se face inregistrarea;
 2. la nivel regional - dreptul asupra inventiei este protejat in toate tarile semnatare ale conventiilor in baza carora au fost depuse cererile de inregistrare: brevetul european (pe baza Conventiei brevetului european); brevetul euroasiatic (pe baza Conventiei euroasiatice privind brevetele); brevetul OAPI (pe baza Acordului referitor la crearea organizatiei africane de proprietate intelectuala); brevetul ARIPO (pe baza Acordului referitor la crearea organizatiei regionale africane de proprietate industriala);
 3. la nivel international - dreptul asupra inventiei este protejat in tarile mentionate in cererea de inregistrare conform Tratatului de Cooperare in domeniul Brevetelor.

Pentru a obtine un brevet de inventie si pentru a beneficia pe deplin de drepturile conferite prin aceasta inregistrare, este necesara parcurgerea urmatorilor pasi:
 
 • verificarea stadiului cunoscut al tehnicii din domeniul in care a fost realizata inventia, pentru a reduce riscul respingerii cererii de inregistrare din cauza lipsei de noutate sau activitatii inventive;
 • inregistrarea inventiei si obtinerea brevetului de inventie;
 • protectia dreptului de proprietate industriala asupra inventiei prin: formularea de opozitii la inregistrarea de catre terti a unor inventii asemanatoare; formularea de actiuni in concurenta neloiala, plageri penale pentru savarsirea infractiunii de contrafacere;
 • mentinerea in vigoare a brevetului de inventie.

Indiferent de modalitatea de inregistrare a inventiei, la nivel national, european sau international, aceasta este protejata de la data depunerii cererii de inregistrare, cu exceptia cazului in care se invoca o prioritate (prioritatea determinata de un depozit anterior intr-o alta tara sau prioritatea de expozitie).
 

Dreptul pentru inregistrarea unui brevet


Conform legislatiei in vigoare, dreptul exclusiv la brevetul de inventie il va avea inventatorul, urmand ca sucesorul acestuia sa il preia. Inventatorul poate ceda dreptul asupra brevetului de intentie. Sunt si cateva exceptii de la aceasta regula, printrele ele numarandu-se inventiile rezultate in urma exercitarii unei activitati sub un contract de munca care contine indicatii clare referitoare la inventarea unor tehnologii sau alte inventii ce pot fi brevetate. Inventiile rezultate din contracte de cercetare pot fi si ele exceptie la dreptul asupra brevetarii in lipsa unei clauze care sa stabileasca cine poate inregistra inventia la OSIM.

Astfel, inventatorul care exceptat de la regula, va fi remunerat suplimentar, dreptul asupra inventiei fiind dobandit de catre unitatea pentru care a fost creata.

Este bine de stiut ca atat persoanele fizice cat si firmele pot obtine brevete de intentie in Romania. De asemenea, persoanele cu alte cetatenii decat cea romana si firmele straine pot inregistra brevete la OSIM.

Avocatii nostri va pot ajuta sa intelegeti cum pot fi dobandite drepturile asupra unei inventii si cum o puteti breveta. Inregistrarea la OSIM poate dura destul de mult daca documentele necesare nu sunt corecte sau sunt incomplete, motiv pentru care va recomandam sa apelati la serviciile noastre pentru o inregistrarea oricarui drept aspura proprietatii intelectuale.
 

Documente necesa la inregistrarea unui brevet de inventie


Dupa cum spuneam mai sus, lista de documente ceruta de OSIM pentru inregistrarea unui brevet de inventie nu este lunga, insa trebuie atent pregatita. Astfel, pentru inregistrarea unei inventii trebuie depuse urmatoarele documente:
 
 1. formularul-tip denumit Cerere de brevet de inventie care trebuie completat in conformitate cu art.13 din Legea nr.64/1991;
 2. documentatia care atesta inventia si care trebuie sa cuprinda descrierea, desenul si rezumatul inventiei printre altele;
 3. dovada platii taxelor aferente obtinerii brevetului de inventie (acestea depind de mai multi factori);
 4. alte documente legate de cercetarea documentara care trebuie facuta la depunerea cererii de obtinere a brevetului de inventie;
 5. o imputernicire pentru persoana care va depune cererea de inregistrare, in cazul in care inventatorul nu se poate prezenta in persoana.

Odata depusa cererea, aceasta va fi examinata de OSIM, va fi publicata in termen de 18 luni (timp in care se vor primi reclamatiile, opozitiile si contestatiile cu privire la inventie) si eliberarea certificatului de inregistrare a brevetului de inventie.

Avocatii nostri specializati in inregistrarea de marci si alte drepturi aspura proprietatii intelectuale la OSIM va pot ajuta cu pregatirea tuturor documentelor necesare la depunerea cererii de inregistrare.
 

Brevetul de inventie national


Brevetul de inventie national este brevetul inregistrat la oficiul national din fiecare tara in care se solicita inregistrarea. Brevetul de inventie inregistrat la nivel national beneficiaza de protectie numai pe teritoriul tarii in care este formultata cererea. Pentru a inregistra un brevet de inventie in Romania, este necesara depunerea unei cereri de inregistrare la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM). Brevetul de inventie inregistrat la nivel national in Romania, este protejat pentru o perioada de 20 de ani; in cazul brevetelor de inventie, in fiecare an trebuie achitata taxa de mentinere in vigoare.
 

Brevetul de inventie european


Brevetul de inventie european este obtinut prin inregistrarea inventiei ca urmare a formularii unei cereri catre Oficiului European de Brevete (EPO), inventie ce urmeaza a fi protejata in toate tarile mentionate de catre solicitant in cererea de inregistrare.
 

Brevetul de inventie international


Brevetul de inventie international este obtinut prin inregistrarea inventiei ca urmare a formularii unei cereri catre Organizatia Mondiala a Proprietatii Intelectuale (WIPO/OMPI), inventie ce urmeaza a fi protejata in toate tarile mentionate de catre solicitant in cererea de inregistrare.
 

Costuri legate de obtinerea unui brevet de inventie


Obtinerea unui brevet de inventie inseamna o procedura destul de indelungata ca timp, insa si plata anumitor taxe. Aceste taxe depind de complexitatea cererii si plata urmatoarelor:
 
 • taxa de inregistrare care trebuie platita in maximum 3 luni de la depunerea documentatiei si care are o valoare de 140 de lei;
 • taxa de publicare a cererii de brevet care trebuie platita dupa cele 18 luni de la depunerea cererii si care are o valoare de 233 de lei;
 • in cazul cererii de publicare inaintea celor 18 luni de la depunere, taxa ce trebuie achitata va avea o valoare de 466 de lei;
 • taxa de tiparire si eliberare a brevetului, care are o valoare de 466 lei (aceste valori sunt valabile pentru anul 2019).

Pentru informatii complete legate de taxele care trebuie platite pentru obtinerea unui brevet de inventie, va rugam sa ne contactati.