Inregistrare brevete de inventii

Updated on Wednesday 12th June 2019

Rate this article
based on 1 reviews


Inregistrare brevete de inventii Image

Autor: Cristian Darie, avocat si Senior Partner in cadrul firmei de avocatura Darie, Manea si Asociatii

Prin inregistrarea inventiei si obtinerea brevetului de inventie, titularul dobandeste un drept exclusiv de a impiedica orice alte persoane sa produca, sa utilizeze, sa ofere spre vanzare, sa vanda sau sa importe un produs sau un procedeu bazat pe inventia brevetata, fara a avea acordul sau prealabil.

Se poate acorda brevetul pentru orice inventie ce are ca obiect un produs sau un procedeu, realizat in oricare dintre domeniile tehnologice, cu conditia ca aceasta inventie sa fie noua, sa rezulte dintr-o activitate inventiva si sa fie susceptibila de aplicare industriala.

Conditiile pentru inregistrarea unei inventii sunt:
 
  • inventia este noua - aceasta conditie presupune ca inventia depusa spre inregistrare sa nu fie cuprinsa in stadiul tehnicii; stadiul tehnicii include toate cunostintele care au devenit accesbile publicului pana la data depunerii cererii de brevet sau a prioritatii invocate si recunoscute.
  • inventia implica o activitate inventiva - aceasta conditie presupune faptul ca, pentru persoanele de specialitate din domeniul din care a fost realizata inventia, aceasta nu rezulta in mod evident din cunostintele cuprinse in stadiul tehnicii;
  • inventia este susceptibila de aplicare industriala - aceasta conditie presupune ca obiectul inventiei sa poata fi folosit cel putin intr-un domeniu de activitate.

Inventia poate fi inregistrata:
 
  1. la nivel national - compania dumneavoastra va dobandi protectie asupra dreptului, numai pe teritoriul tarii in care se face inregistrarea;
  2. la nivel regional - dreptul asupra inventiei este protejat in toate tarile semnatare ale conventiilor in baza carora au fost depuse cererile de inregistrare: brevetul european (pe baza Conventiei brevetului european); brevetul euroasiatic (pe baza Conventiei euroasiatice privind brevetele); brevetul OAPI (pe baza Acordului referitor la crearea organizatiei africane de proprietate intelectuala); brevetul ARIPO (pe baza Acordului referitor la crearea organizatiei regionale africane de proprietate industriala);
  3. la nivel international - dreptul asupra inventiei este protejat in tarile mentionate in cererea de inregistrare conform Tratatului de Cooperare in domeniul Brevetelor.


Pentru a obtine un brevet de inventie si pentru a beneficia pe deplin de drepturile conferite prin aceasta inregistrare, este necesara parcurgerea urmatorilor pasi:
 
  • verificarea stadiului cunoscut al tehnicii din domeniul in care a fost realizata inventia, pentru a reduce riscul respingerii cererii de inregistrare din cauza lipsei de noutate sau activitatii inventive;
  • inregistrarea inventiei si obtinerea brevetului de inventie;
  • protectia dreptului de proprietate industriala asupra inventiei prin: formularea de opozitii la inregistrarea de catre terti a unor inventii asemanatoare; formularea de actiuni in concurenta neloiala, plageri penale pentru savarsirea infractiunii de contrafacere;
  • mentinerea in vigoare a brevetului de inventie.

Indiferent de modalitatea de inregistrare a inventiei, la nivel national, european sau international, aceasta este protejata de la data depunerii cererii de inregistrare, cu exceptia cazului in care se invoca o prioritate (prioritatea determinata de un depozit anterior intr-o alta tara sau prioritatea de expozitie).
 

Brevetul de inventie nationalBrevetul de inventie national este brevetul inregistrat la oficiul national din fiecare tara in care se solicita inregistrarea. Brevetul de inventie inregistrat la nivel national beneficiaza de protectie numai pe teritoriul tarii in care este formultata cererea. Pentru a inregistra un brevet de inventie in Romania, este necesara depunerea unei cereri de inregistrare la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM). Brevetul de inventie inregistrat la nivel national in Romania, este protejat pentru o perioada de 20 de ani; in cazul brevetelor de inventie, in fiecare an trebuie achitata taxa de mentinere in vigoare.
 

Brevetul de inventie european


Brevetul de inventie european este obtinut prin inregistrarea inventiei ca urmare a formularii unei cereri catre Oficiului European de Brevete (EPO), inventie ce urmeaza a fi protejata in toate tarile mentionate de catre solicitant in cererea de inregistrare.
 

Brevetul de inventie international


Brevetul de inventie international este obtinut prin inregistrarea inventiei ca urmare a formularii unei cereri catre Organizatia Mondiala a Proprietatii Intelectuale (WIPO/OMPI), inventie ce urmeaza a fi protejata in toate tarile mentionate de catre solicitant in cererea de inregistrare.