Desenul/ modelul industrial national

Updated on Monday 12th August 2019

Rate this article
based on 1 reviews


Desenul/ modelul industrial national Image

Autor: Cristian Darie, avocat si Senior Partner in cadrul firmei de avocatura Darie, Manea si Asociatii

Desenul/modelul industrial national este desenul/modelul industrial inregistrat la oficiul national din fiecare tara in care se solicita inregistrarea. Desenul/modelul industrial inregistrat la nivel national beneficiaza de protectie numai pe teritoriul tarii in care este formultata cererea. Pentru a inregistra un desen/model industrial in Romania, este necesara depunerea unei cereri de inregistrare la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM).

Procedura de inregistrare a unui desen/model industrial in Romania dureaza aproximativ 15 luni, cu exceptia cazurilor in care sunt emise Notificari sau sunt formulate Opozitii la inregistrarea desenului/modelului industrial de catre terti.

Desenul/modelul industrial inregistrat la nivel national in Romania este protejat pentru o perioada de 10 ani; prin reinnoirea desenului/modelului inustrial aceasta perioada de protectie poate fi prelungita cu inca 3 perioade succesive de cate 5 ani, cu conditia formularii cererii in termenele prevazute de lege si a achitarii taxelor de mentinere in vigoare.