Site-ul nostru web folosește  cookie-uri în scopuri statistice.

Our Articles

Marci comunitare

Marci comunitare

Autor: Cristian Darie, avocat si Senior Partner in cadrul firmei de avocatura Darie, Manea si Asociatii

Atat persoanele cat si firmele pot inregistra marci si alte drepturi de propriettate intelectuala la nivel national si international. In functie de alegerea fiecaruia, marca poate fi nationala, comunitara sau internationala. Odata cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, cererile de inregistrare a marcilor comunitare au crescut destul de mult.

Marca comunitara este marca inregistrata prin formularea unei cereri catre Oficiul pentru Armonizarea Piatei Interne (OHIM/OAPI), marca fiind protejata in toate tarile membre ale Uniunii Europene.

Mai jos va prezentam pasii pentru inregistrarea unei marci comunitare, precum si avantajele aferente acestei marci. Va puteti baza pe avocatii nostri pentru servicii complete de inregistrarea a marcilor la nivel comunitar. De asemenea, va putem ajuta si cu inregistrarea unei marci la OSIM.

Nivelurile de inregistrare a unei marci la nivel european

La nivel european exista 4 moduri de a inregistra o marca, iar alegerea celui mai bun nivel depinde de nevoile proprietarului. Astfel, se poate obtine protectie la nivelul unei singure tari membre, caz in care cererea de inregistrarea trebuie depusa doar acolo.

Belgia, Tarile de Jos si Luxembourg care impreuna formeaza regiunea Benelux au prorpriul registru prin care se poate obtine protectia unei marci pentru toate aceste tari. De altfel, aceasta este singurul nivel regional la care poate fi inregistrata o marca comunitara.

Marcile comunitare pot fi inregistrate si la Oficiul Uniunii Europene de Proprietate Intelectuala pentru a obtine protectie in mai multe tari membre. De asemenea, proprietarii de marci nu mai au nevoie de proceduri suplimentare pentru a folosi marcile detinute in statele respective. Cel mai usor de a obtine protectie pentru o marca la nivel european este inregistrarea sa in tara de origine a proprietarului urmata de obtinerea dreptului de utilizare, sau mai bine zis recunoasterea acesteia, la nivel comunitar.

Specialistii nostri va stau la dispozitie cu informatii si servicii de inregistrare a tuturor tipurilor de marci, inclusiv a celor comunitare si internationale.

Cine poate inregistra marci comunitare?

Legislatia privind inregistrarea unei marci este destul de complexa din punct de vedere a cerintelor, insa la nivel european, acestea au fost gandite astfel incat sa aiba acces la inregistrare un numar cat mai mare de aplicanti. Astfel, inregistrarea unei marci comunitare este permisa:

  • oricarei persoane fizice sau juridice care are nationalitatea unui stat membru al Uniunii Europene;
  • oricarei persoane fizice sau juridice apartinand unui stat membru al Conventiei de la Paris sau al Organizatiei Mondiale a Comertului (WTO);
  • oricarei persoane fizice sau juridice care are domiciliul, respectiv sediul intr-un stat membru al UE, al Conventiei de la Paris, sau al Organizatiei Mondiale a Comertului;
  • oricarei persoane fizice sau juridice apartinand unei tari care a incheiat un acord de reciprocitate in acest sens cu Uniunea Europeana.

Daca aveti nelamuriri cu privire la inregistrarea unei marci la nivel europeanavocatii nostri specializati in drepturi asupra proprietatii intelectuale va pot oferi toate informatiile necesare. Va putem ajuta si cu inregistrarea la OSIM a mai multor tipuri de astfel de drepturi, printre care desene si modele industriale.

Conform art. 2 din lege, orice marca, cum ar fi cuvintele, inclusiv numele persoanelor sau desenele, literele, figurile, culorile, elementele figurative, forma produsului sau ambalajul produsului sau sunetele pot fi marci comerciale. Pentru a fi sigur ca acestea corespund legii, o verificare a marcii la OSIM poate fi edificatoare.

Caracteristicile marcii comunitare

Inregistrarea unei marci la nivel comunitar vine cu o serie de caracteristici ale acesteia care pot reprezenta avantaje pentru cei care vor aiba activitati comerciale in tari membre ale UE. Astfel, inregistrarea unei marci comunitare are un caracter unitar, asigurandu-i marcii protectie pe interg teritoriul UE. Insa, trebuie stiut ca inregistratea marcii comunitare nu asigura automat si protectia la nivel national. Astfel, persoanele sau firmele care vor sa beneficieze de protectie in tarile de origine, trebuie sa isi inregistreze marcile la nivel national. In Romania, inregistrarea se face la OSIM.

Marca inregistrata la nivel comunitar poate fi ulterior inregistrata si la nivel national de catre cei care au optat pentru aceasta varianta. O alta caracteristica a marcii comunitare este ca i se poate revendica vechimea la inregistrarea la nivel national sau international.

Avantajele inregistrarii unei marci printr-o cerere formulata la nivel comunitar sunt urmatoarele:

  • formularea unei singure cereri de inregistrare de marca si obtinerea protectiei pentru acea marca in toate tarile membre ale Uniunii Europene;
  • urmarirea unei singure cereri, supuse reglementarilor cuprinse in cadrul unui singur act normativ, spre deosebire de cazul in care s-ar fi procedat la depunerea mai multor cereri nationale, supuse fiecare dintre ele reglementarilor din tarile in cauza;
  • valoarea taxelor achitate este mult mai mica pentru inregistrarea marcii comunitare decat aceea care ar fi trebuit achitata in cazul in care s-ar fi optat pentru inregistrarea marcii la nivel national in fiecare dintre tarile membre ale Uniunii Europene.

Procedura de inregistrare a unei marci comunitare dureaza minimum 12 luni, cu exceptia cazurilor in care sunt formulate Opozitii la inregistrarea marcii de catre terti.

Marca inregistrata la nivel comunitar este protejata pentru o perioada de 10 ani; prin reinnoirea marcii, perioada de protectie poate fi prelungita cu alte perioade de cate 10 ani, cu conditia formularii cererii de reinnoire in termenele prevazute de lege si cu achitarea taxelor de reinnoire.

Inregistrarea unei marci la nivel nationalcomunitar sau international este posibila cu ajutor specializat din partea avocatilor nostri.

Pasi pentru inregistratea unei marci comunitare

Inregistrarea unei marci la nivel comunitar presupune in mare parte urmarirea acelorasi pasi ca la inregistrarea unei marci nationale. Astfel, pasii pentru inregistrarea unei marci comunitare sunt:

  1. depunerea cererii de inregistrarea alaturi de documentatia aferenta la OHIM/OAPI;
  2. examinarea cererii de catre reprezentantii  Oficiului pentru Armonizarea Piatei Interne care poate dura cateva luni;
  3. publicarea cererii de inregistrare pentru eventuale sesizari si contestatii a tertilor;
  4. inregistrarea cererii in cazul in care nu sunt opozitii sau actiuni din oficiu ale reprezentantilor OHIM.

Avocatii nostri va pot ajuta sa pregatiti documentele necesare inregistrarii unei marci comunitare. In cazul in care doriti, putem depune cererea si intreprinde toate formalitatile necesare pentru inregistrarea unei marci la nivel national, comunitar, sau chiar international.

Documente necesare la inregistrarea unei marci comunitare

Documentele necesare pentru inregistrarea unei marci la nivel comunitar sunt cererea-tip care trebuie completata si care ii trebuie alaturate informatiile necesare despre marca ce se doreste inregistrata. Daca doriti ca inregistrarea sa fie facuta cu ajutorul avocatilor nostri, ne va trebui si o imputernicire in acest sens.

Statisticile arata ca numarul de cereri de inregistrare a marcilor comunitare a crescut in 2019, astfel:

  • pana in luna august, au fost inregistrate aproximativ 150,000 de cereri de inregistrare de marci comunitare;
  • in acelasi timp au fost depuse si peste 20,000 de cereri de reinnoire a unor marci comunitare ;
  • in luna martie s-a inregistrat cel mai mare numar de cereri de inregistrare, de 14,252;
  • pana in luna septembrie a lui 2019, numarul de cereri de inregistrare de marci comunitare a fost de 118,816.


Diferentele dintre o marca nationala si una comunitara

Din punct de vedere al caracteristicilor si cerintelor de inregistrare nu exista diferente majore intre marcile nationale si cele comunitare, singura diferenta fiind data de nivelul de protectie al beneficiarului marcii comunitare. Astfel, daca in cazul unei marci nationale, protectia este asigurata pe teritoriul Romaniei, in cazul celei comunitare, protectia este extinsa si la nivel comunitar, adica pe intreg teritoriul Uniunii Europene. Trebuie avut in vedere faptul ca pentru a beneficia de protectie atat in Romania cat si in UE, o marca trebuie inregistrata atat la OSIM, cat si la Oficiul Uniunii Europene pentru Prorprietate Intelectuala (EUIPO).

Daca aveti nevoie de suport la depunerea unei cereri pentru inregistrarea unei marci comunitare, va puteti baza pe serviciile oferite de avocatii nostri care sunt specializati in astfel de inregistrari.
Inregistrarea la mai multe niveluri a unei marci comunitare

Atat persoanele fizice cat si cele juridice pot depune cereri de inregistrare de marci comunitare la mai multe niveluri, in functie de nevoile ficarei parti. Astfel, pe teritoriul UE, o marca poate fi inregistrata astfel:

  • intr-un singur stat membru in afara tarii de origine a celui care depune cererea de inregistrare;
  • la nivelul intregii Uniuni Europene prin depunerea unei cereri la EUIPO;
  • la nivelul celor trei state membere care formeaza Beneluxul (Belgia, Tarile de Jos, Luxembourg) care au prorpiul Oficiul de Inregistrare (Oficiul Benelux pentru Proprietate Intelectuala).

Alegerea este de obicei facuta in functie de tara/tarile in care o persoana sau societate comerciala isi desfasoara activitatea si doreste sa obtina protectie asupra unei marci. In cele mai multe cazuri insa, inregistrarea la nivel UE este de preferat prin prisma depunerii unei singure cereri care va ajuta si in momentul extinderii unei afaceri, de exemplu.

Avocatii nostri va stau la dispozitie cu mai multe servicii de consultanta in propritatea intelectuala indiferent de ce tip de marca doriti sa inregistrati.

Cat dureaza inregistrarea unei marci comunitare?

Daca o marca a fost deja inregistrata la nivel national, inregistrarea acesteia la nivel comunitar va dura in jur de 5 luni, deci mai putin decat in inregistrarea in majoritatea tarilor membre UE. Daca inregistrarea se face pentru prima data la nivel comunitar, atunci procedura va dura mai mult.

In functie de nevoile dumneavoastra, va putem ajuta cu inregistrarea la OSIM a unei marci nationale. De asemenea, este recomandata inregistrarea unei marci nationale urmata de extinderea protectiei acesteia la nivel comunitar si chiar international acolo unde beneficiarii doresc acest lucru.

Registrul marcilor Uniunii Europene

Pentru a inregistra o marca la nivel european, aceasta trebuie inscrisa in Registrul marcilor Uniunii Europene, echivalentul OSIM-ului in Romania. Acesta are informatii despre toate cererile de inregistrare de marci, precum si a celor inregistrate deja in intreaga Uniune Europeana, deci si in Romania. De aceea, odata inregistrata in tara noastra, o marca va obtine recunoastere mult mai usor la nivel european.

Registrul Uniunii beneficiaza de actualizari permanente pentru a putea urmari toate modificarile aduse marcilor inregistrate, precum si a acordarii licentelor de utilizare. Acest lucru este de ajutor celor care obtin drepturi de utilizare a unei marci si care doresc sa o foloseasca si in alte tari in afara celei de origine. Un astfel de exemplu este franciza care presupune un acord intre francizor si francizat pentru folosirea numelui unui brand pentru a desfasura o activitate comerciala in cele mai multe cazuri.

Registrul marcilor Uniunii Europene detine si informatii despre vechimea marcilor inregistrate pentru a putea face diferenta intre cei care au avut drepturi asupra unui insemn inaintea altora in cazuri in care exista divergente legate de marcile similare. Acesta este cel mai simplu si mai sigur mod de a evita disputele legate de drepturile de proprietate intelectuala.

Astfel, marcile comunitare sunt un instrument foarte puternic de protectie a numelor societatilor sau a altor drepturi pe care le desemneaza.

Exista si un Registru al desenelor si modelelor comunitare are functioneaza pe acelasi principiu al marcilor.

Daca aveti nevoie de ajutor in inregistrarea unei marci, avocatii nostri va pot ajuta.

Ce se intampla cu marcile care nu pot fi inregistrate la nivel comunitar ?

Atunci cand se doreste inregistrarea unei marci la nivel comunitar dar acest lucru nu este posibil din varii motive, aceasta poate fi inregistrata la nivel national. Avantajul acestei proceduri consta in faptul ca la OSIM va fi luata in considerare data depunerii cererii de la Registrul Uniunii Europene, astfel incat procedura poate fi de mai scurta durata.

Printre motivele care pot duce la refuzul inregistrarii marcii la nivel european pot drepturile de vechime a unui alt proprietar asupra unei marci asemanatoare sau chiar faptul ca intr-o tara membra marca respectiva poate fi ofensatoare. Acesta este unui dintre cele mai bune motive pentru a face toate verificarile necesare inaintea inregistrarii oricarui tip de marca, iar avocatii nostri va pot ajuta in acest sens.

Extinderea protectiei unei marci comunitare la nivel international

Inregistrarea unei marci comunitare asigura protectie doar pe teritoriul statelor membre UE, la nivel international fiind nevoie de depunerea unei cereri la  Biroul International al Organizatiei Mondiale a Proprietatii Intelectuale prin sistemul Madrid. In acest fel, o marca va beneficia de protectie completa, iar proprietarul o va putea folosi in orice tara care este semnatara a Conventiei de la Madrid.
Inregistrarea unei marci comunitare, precum precum si a uneia internationale aduc mai multe beneficii atat proprietarului, precum si utilizatorilor care obtin licenta pentru a o folosi.

Daca doriti sa inregistrati o astfel de marca, va puteti indrepta cu incredere catre serviciile oferite de specialistii nostri care va vor ajuta in cel mai scurt timp.

Cum va pot ajuta specialistii nostri in inregistrarea unei marci

Desi inregistrarea unei marci nationale, comunitare sau chiar interantionale nu este dificila ca procedura, aceasta trebuie efectuata corect pentru a evita timpii morti realizati de obieci prin lipsa unor documente de la dosarul de inregistrare.

Inregistrarea unei marci la OSIM, de exemplu, poate dura pana la 12 luni, in timp de inregistrarea acesteia la nivel comunitar mai poate dura inca 4-5 luni, asadar in total, proceudura se poate intinde pe un an si jumatate. Aceasta perioada insa, se poate prelungi daca dosarul de inregistrare nu este complet sau diverse opozitii sunt formulate de alte persoane sau firme.

Avocatii nostri va stau la dispozitie cu mai multe servicii, printre care verificarea marcii si a dosarului de inregistrare in vederea completarii acestuia in caz de lipa a unor documente. De asemenea, marca va fi verificata pentru a vedea daca indeplineste cele mai importante criterii de inregistrare, si anume cea de unicitate si de incadrare corecta in clasa din care fac parte serviciile sau bunurile pe care le reprezinta.

In timpul procedurii de inregistrare, avocatii nostri va vor tine la curent cu etapele prin care trecere cererea de inregistrare si va vor anunta in momentul in care aceasta a fost aprobata si publicata.
Daca aveti o marca inregistrata la OSIM si doriti inregistrarea acesteia la nivel comunitar sau international, puteti conta pe avocatii nostri pentu ajutor de specialitate. De asemenea, va putem ajuta si cu inregistrarea de desene si modele industriale. Mai jos, poti urmari si video-ul nostru:

​Costul inregistrarii unei marci comunitare

Taxele de inregistrare a unei marci comunitare depind de tipul marcii (aceasta poate fi individuala sau complexa) si de clasa sau clasele in care este incadrata. Pentru a afla exact costul de inregistrare, puteti lua legatura cu avocatii nostri care va vor oferi informatii concrete, avand in vedere ca aceste taxe pot suferi modificari.

Pentru ajutor la inregistratea de marci comunitare, va rugam sa ne contactati.