Site-ul nostru web folosește  cookie-uri în scopuri statistice.

Our Articles

Marci internationale

Marci internationale

Autor: Cristian Darie, avocat si Senior Partner in cadrul firmei de avocatura Darie, Manea si Asociatii

Marca internationala – este marca inregistrata in baza Aranjamentului sau Protocolului de la Madrid in tarile mentionate in cuprinsul cererii de inregistrare depuse la Organizatia Mondiala a Proprietatii Intelectuale (WIPO/OMPI).

Inregistrarea unei marci internationale nu este dificila, insa presupune atentie sporita si o verificare minutioasa inainte de depunerea cererii de inregistrare. Indiferent daca doriti inregistrarea unei marci la OSIM sau a unei marci internationaleavocatii nostri va stau la dispozitie cu servicii complete in acest sens.

Cine poate inregistra marci internationale?

Avand in vedere ca inregistrarea unei marci internationale se poate face in baza Aranjametului de la Madrid, tebuie avut in vedere ca doar persoanele cetateni sau rezidenti ai statelor care au ratificat Aranjamentul, cat si firme inmatriculate sau domiciliate in aceste state pot depune cereri de inregistrare a unor marci internationale.

Daca aveti nevoie, va putem ajuta si cu inregistrarea de marci comunitare, ajutandu-va astfel sa creati o identitate mult mai bine conturata brandului dumneavoastra.

Avocatii nostri recomanda verificarea marcii la OSIM tuturor clientilor, indiferent de tipul de marca pe care doresc sa il inregistereze. Va stam la dispozitie cu solutii personalizate in acest sens, astfel ca fiecare cerere va fi verificata cu cea mai mare atentie, astfel incat procesul de inregistrare sa decurga fara probleme.

Protocolul de la Mardid si inregistrarea unei marci internationale

Dupa cum ati puut citi mai sus, inregistrarea unei marci internationale se poate face in baza Protocolului de la Madrid care a intrat in vigoare in 1996 si care a fost ratificat de numeroase tari, inclusiv de Romania ca stat membru al Uniunii Europene. Importanta acestui protocol consta in faptul ca cei care au inregistrat marci nationale pot beneficia de protectie in mai multe tari prin depunerea unei singure cereri la Organizatia Mondiala a Proprietatii Intelectuale.

Avocatii nostri va pot ajuta cu depunerea unei cereri de inregistrare a unei marci internationale. De asemenea, daca aveti nevoie de ajutor la inregistrarea de brevete sau patente la OSIM, va stam la dispozitie. Un alt aspect legat de verificarea marcii la OSIM inainte de depunerea cererii este daca sunt aplicabile restrictiile impuse de lege privind inregistrarea unei marci. De exemplu, marca nu trebuie sa fie prea asemanatoare cu alte marci inregistrate si nu trebuie sa creeze confuzie in mintile tertilor in ceea ce priveste calitatea sau natura marcii.

Pasii pentru inregistrarea unei marci internationale

Pentru a inregistra o marca internationala, o persoana sau firma trebuie sa urmareasca anumiti pasi. Acestia sunt:

  1. inregistrarea unei marci nationale, in cazul Romaniei, inregistrarea se face mai intai la OSIM;
  2. depunerea cererii de inregistrare a marcii internationale la OMPI (aceasta va verifica cererea inregistrata la OSIM);
  3. verificarea cererii de inregistrare a marcii internationale de catre OMPI;
  4. inregistrarea marcii internationale si publicarea acesteia in Reigstrul International al Marcilor;
  5. OMPI va emite certificatul de inregistrare internationala a marcii si va notifica OSIM-ul asupra inregistrarii;
  6. OSIM va verifica inregistrarea internationala si va emite decizia aspura inregistrarii marcii;
  7. OMPI va publica decizia OSIM in Registrul International al Marcilor.

Este bine de avut in vedere, ca inregistrarea unei marci internationale dureaza mai mult decat inregistrarea unei marci nationale, avand in vedere ca OSIM are la dispozitie intre 12 si 18 luni pentru a verifica decizia de inregistrare a OMPI.

Daca aveti nevoie de informatii sau chiar ajutor cu procedura de inregistrare a unei marci internationaleavocatii nostri va sunt la dispozitie cu informatii utile si asistenta in pregatirea documentelor necesare inregistrarii.

De ce este necesara inregistrarea unei marci internationale la OSIM?

Dupa cum am prezentat mai sus, o marca trebuie inregistrata mai intai la nivel national, unde marca poate fi verificata inainte de publicare. Astfel, abia dupa inregistrarea unei marci nationale fiind posibila inregistrarea marcii internationale la OMPI. De asemenea, trebuie avut in vedere ca depunerea cererii de inregistrare a marcii internationale se face prin intermediul OSIM.

Avantajele inregistrarii unei marci printr-o cerere formulata la nivel international sunt urmatoarele:

  • formularea unei singure cereri de inregistrare de marca si obtinerea protectiei pentru acea marca in mai multe tari;
  • urmarirea unei singure cereri pentru modificari, completari si alte mentiuni care apar pe parcursul procesului de inregistrare;
  • valoarea taxelor achitate este mult mai mica pentru inregistrarea marcii internationale decat aceea care ar fi trebuit achitata in cazul in care s-ar fi optat pentru inregistrarea marcii la nivel national in fiecare dintre tarile care prezinta interes.

Procedura de inregistrare a unei marci internationale dureaza aproximativ 12-18 luni, cu exceptia cazurilor in care sunt emise Avize de Refuz Provizoriu sau sunt formulate Opozitii la inregistrarea marcii de catre terti.

Marca inregistrata la nivel international este protejata pentru o perioada de 10 ani; prin reinnoirea marcii, perioada de protectie poate fi prelungita cu alte perioada de cate 10 ani, cu conditia formularii cererii de reinnoire in termenele prevazute de lege si cu achitarea taxelor de reinnoire.

Desi poate parea dificil, inregistrarea unei marci internationale nu este grea, mai ales daca beneficiati de sprijin din partea avocatilor nostri specializati in drepturile asupra proprietatii intelectuale.

Documente necesare la inregistrarea unei marci internationale

Documentele care trebuie pregatite la inregistrarea unei marci internationale sunt cererea de inregistrare, dovada rezidentei in unul din statele care au ratificat Aranjamentul de la Madrid, dovada inregistrarii marcii la nivel national, precum si dovada platii taxei de inregistrare.

Avocatii nostri va pot ajuta si cu inregistrarea de modele si desene modele internationale.

Taxe aferente inregistrarii unei marci internationale

Dupa cum am mentionat mai sus, inregistrarea unei marci internationale implica si plata unei taxe de inregistrare si nu numai. Plata urmatoarelor trebuie efectuata la inregistrarea unei marci la OMPI:

  • taxa de baza pentru inregistrarea unei marci internationale ested de 850 de euro;
  • taxa de inregistrarea a unei marci comunitare la nivel international este de 1,000 euro;
  • taxa pentru a doua clasa de produse si servicii este de 50 de euro;
  • taxa pentru reinnoirea unei marci este de 850 de euro.

Pentru ajutor la inregistrarea sau reinnoirea unei marci internationale, va rugam sa ne contactati.
In cazeul in care aveti nevoie de si alte servicii cum ar fi servicii de infiintare de firme in Romania, va invitam sa accesati website-ul partenerilor nostri: www.romania-company.com.