Domenii de internet

Updated on Monday 09th September 2019

Rate this article
based on 2 reviews


Domenii de internet Image

Autor: Cristian Darie, avocat si Senior Partner in cadrul firmei de avocatura Darie, Manea si Asociatii

Odata cu dezvoltarea sectorului e-commerce in Romania, numarul persoanelor care deschid magazine online a crescut destul de mult. Infiintarea unei firme online presupune, insa, inregistrarea unui nume de domeniu care poate fi asociat numelui firmei respective. Ce trebuie stiut este ca daca domeniul de internet nu este inregistrat ca marca la OSIM, acesta va putea fi folosit si de alte persoane, dand astfel nastere la diverse litigii.

Avocatii nostri va pot ajuta atat cu inregistrarea unei marci la OSIM, indiferent ca este vorba despre un domeniu de internet sau alt tip de marca, cat si cu solutionarea diverselor litigii legate de inregistrarea acestora.
 

Domeniul web – inregistrare la RNC si OSIM


Pentru a obtine un domeniu web, o persoana sau firma trebuie sa incheie un contract de inregistrare cu RNC. Acest contract, insa, nu va duce la cumpararea domeniului respectiv, ci doar la dreptul de folosinta asupra lui. De aceea, inregistrarea la OSIM este necesara pentru a evita darea in folosinta altor persoane sau firme.

Dreptul de folosinta asupra numelui de domeniu ales se va fase prin asocierea sa cu un website care trebuie creat de utilizator. Pe site-ul respectiv, detinatorul va putea publica informatii, vinde produse si/sau servicii sau desfasura alte activitati.

Ce trebuie retinut la inregistrarea unui domeniu de internet la RNC este ca aceasta autoritate nu va verifica daca numele ales este deja dat in folosinta. Din cauza acestui aspect, de cele mai multe ori apar diferite dispute intre doua parti care vor sa foloseasca acelasi nume. Acesta este si principalul motiv pentru care inregistrarea la OSIM este recomandata.

Daca doriti sa infiintati o firma in domeniul comertului electronic si vreti sa inregistrati numele site-ului ca marca la OSIM, avocatii nostri va stau la dispozitie cu servicii complete.
 

Inregistrarea unui domeniu de internet la OSIM


Un domeniu de internet poate fi inregistrat la OSIM ca marca, conform Legii 84/1998. Pasii care trebuie urmariti la inregistrarea unui domeniu de internet ca marca sunt:
 

 1. completarea unei cereri care trebuie depusa la OSIM alaturi de mai multe documente justificative;
 2. achitarea taxelor prevazute de lege pentru inregistrarea si utilizarea marcilor in Romania;
 3. OSIM va publica marca in decurs de 7 zile de la plata taxelor aferente inregistrarii acesteia;
 4. marca va ramane publicata timp de 2 luni, timp in care vor putea fi depuse observatii;
 5. examinarea de fond a marcii care dureaza 6 luni, iar in cazul admiterii va fi publicata in Buletinul Oficial de Proprietate Industriala.

Depunerea cererii de inregistrare a unei marci la OSIM poate fi depusa online sau trimisa prin posta. Indiferent de alegerea dumneavoastra, avocatii nostri va pot reprezenta in procesul de inregistrare a unei marci.

Domeniile de internet pot fi inregistrate ca marci la nivel national, European si/sau international. Este bine de stiut ca inregistrarea fiecarui tip de marca presupune o procedura diferita deoarece trebuie inregistrata la o alta institutie.
 

Avantajele inregistrarii unui domeniu de internet ca marca


Avand in vedere dezvoltarea rapida a firmelor online la nivel national, inregistrarea unui domeniu de internet de indata ce numele potrivit a fost stabilit va atrage destul de multe avantaje. Reamintim celor care vor sa inregistreze domenii de internet ca marci la OSIM ca este bine sa verifice inainte de depunerea cererii numele ales, astfel incat sa evite posibile litigii. Avocatii nostri va pot ajuta in acest demers.

Revenind la avantajele inregistrarii domeniului de internet ca marca la OSIM, printre acestea se numara:
 
 • dreptul exclusiv de folosinta asupra numelui ales;
 • evitarea pierderilor financiare in cazul in care altcivena foloseste acelasi nume;
 • dezvoltarea unui brand asociat numelui inregistrat ca marca;
 • evitarea anularii inregistrarii numelui drept consecinta a faptului ca altcineva foloseste aceeasi denumire.


Daca doriti sa inregistrati un domeniu de internet ca marca la OSIM si aveti nevoie de ajutor in verificarea acestuia, nu ezitati sa luati legatura cu avocatii nostri specializati in servicii de proprietate intelectuala.

 

Litigii privind utilizarea domeniilor de internet

 

Inregistrarea unui nume de domeniu confera un simplu drept de folosinta asupra denumirii respective, iar nu un drept de proprietate sau un drept legal exclusiv similar drepturilor de proprietate intelectuala. Dreptul de folosinta se exercita in general prin crearea unui site de intenet asociat numelui de domeniu respectiv.

Prin inregistrarea unei marci la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci - OSIMOficiul pentru Armonizarea OHIM sau Organizatia Mondiala a Proprietatii Intelectuala - WIPO, titularul marcii dobandeste un drept de proprietate asupra acesteia, fiind singurul indreptatit a utiliza aceasta marca.

Exista situatii in care o alta persoana decat titularul marcii poate inregistra acea marca la Registrul Roman de Domenii (RNC), ca nume de domeniu. 

Inainte de inregistrare, Registrul Roman de domenii nu face nici o verificare a numelui de domeniu din punctul de vedere al drepturilor de proprietate intelectuala.

In prezent, litigiile privind dreptul de a folosi numele de domenii se rezolva, de preferinta, prin conciliere, mediere, arbitrare, iar apoi prin alte metode legale, inclusiv prin actiune in instanta.

In cazul in care compania dumneavoastra se afla intr-o asemenea situatie, noi va putem asista in cadrul procedurilor de conciliere, prin redacatarea notificarilor, prin reprezentarea in cadrul convocarilor la conciliere. 

De asemenea, prin avocatii nostri specializati in domeniul proprietatii industriale, va putem reprezenta in cadrul actiunilor in instanta ce au ca obiect drepturile asupra numelui de domeniu.


Taxe aferente inregistrarii unei marci la OSIM


Dupa cum am mentionat mai devreme, inregistrarea unui domeniu de internet ca marca la OSIM atrage plata unor taxe. Printre acestea:
 

 • taxa de depunere a cererii care este 47 de lei (pentru anul 2019);
 • taxa de publicare care are valori cuprinse intre 140 de 466 lei tot la nivelul lui 2019;
 • taxa de clasificare care are o valoare de 140 de lei;
 • taxa de examinare in functie de clasa marcii care incepe de la 513 lei.


Pentru informatii suplimentare si ajutor la inregistrarea unui domeniu de internet la OSIM, va rugam sa ne contactati.