Domenii de internet

Updated on Wednesday 12th June 2019

Rate this article
based on 1 reviews


Domenii de internet Image

Autor: Cristian Darie, avocat si Senior Partner in cadrul firmei de avocatura Darie, Manea si Asociatii

Inregistrarea unui nume de domeniu confera un simplu drept de folosinta asupra denumirii respective, iar nu un drept de proprietate sau un drept legal exclusiv similar drepturilor de proprietate intelectuala. Dreptul de folosinta se exercita in general prin crearea unui site de intenet asociat numelui de domeniu respectiv.

Prin inregistrarea unei marci la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci - OSIM, Oficiul pentru Armonizarea OHIM sau Organizatia Mondiala a Proprietatii Intelectuala - WIPO, titularul marcii dobandeste un drept de proprietate asupra acesteia, fiind singurul indreptatit a utiliza aceasta marca.

Exista situatii in care o alta persoana decat titularul marcii poate inregistra acea marca la Registrul Roman de domenii (RNC), ca nume de domeniu. 
Inainte de inregistrare, Registrul Roman de domenii nu face nici o verificare a numelui de domeniu din punctul de vedere al drepturilor de proprietate intelectuala.

In prezent, litigiile privind dreptul de a folosi numele de domenii se rezolva, de preferinta, prin conciliere, mediere, arbitrare, iar apoi prin alte metode legale, inclusiv prin actiune in instanta.

In cazul in care compania dumneavoastra se afla intr-o asemenea situatie, noi va putem asista in cadrul procedurilor de conciliere, prin redacatarea notificarilor, prin reprezentarea in cadrul convocarilor la conciliere. 
De asemenea, prin avocatii nostri specializati in domeniul proprietatii industriale, va putem reprezenta in cadrul actiunilor in instanta ce au ca obiect drepturile asupra numelui de domeniu.