Cesiunea dreptului de autor

Updated on Tuesday 28th June 2022

Rate this article
based on 2 reviews


Cesiunea dreptului de autor Image
Drepturile asupra proprietatii intelectuale dobandite prin inregistrare la OSIM pot fi cedate. Unul dintre instrumentele adesea folosite sunt contractele de cesiune a drepturilor de autor care pot fi incheiate intre cel care a inregistrat drepturile respective, titularul sau cedentul, si cel care doreste sa le foloseasca, cesionarul.

Legea nr. 8/1996 este cadrul legal care prevede cesiunea dreptului de autor, iar mai jos poti descoperi ce presupune semnarea unui contract in acest sens. Specialistii nostri iti stau la dispozitie atat cu servicii de redactare a unor astfel de contracte, precum si cu inregistrarea unei marci.
 

Tipuri de cesiune a drepturilor de autor


Cesiunea dreptului de autor este de doua feluri conform Legii nr. 8/1996:
 
  • cesiunea exclusiva;
  • cesiunea neexclusiva.

Cesiunea exclusiva presupune cedarea totala a drepturilor de autor de catre cedent cesionarului, astfel incat primul va renunta la dreptul de a utiliza opera, in conformitate cu conditiile din contract. De asemenea, cedentul nu va avea dreptul de a transmite drepturile respective unor terte persoane sau entitati.

Cesiunea neexclusiva, pe de alta parte, acopera doar drepturile legate de obiectul contractului, restul drepturilor nefiind afectate de documentul respectiv. De asemenea, printr-un contract de cesiune a drepturilor neexclusiv cesionarul nu poate ceda drepturile dobandite fara acordul cedentului.

Cesiunea dreptului de autor poate fi limitata sau nelimitata in timp, asadar si acesta este un aspect care trebuie avut in vedere la semnarea unui contract.

La semnarea unui asemenea contract iti recomandam sa te consulti cu avocatii nostri care te pot ajuta atat in redactarea documentelor legate de drepturile asupra proprietatii intelectuale. De asemenea, te putem ajuta si daca esti interesat in inregistrarea unei marci la OSIM.
 

Ce trebuie sa contina un contract de cesiune a drepturilor


Cesiunea dreptului de autor se va face doar printr-un contract care trebuie sa contina urmatoarele elemente:
 
  1. numele persoanelor sau a entitatilor care semneaza contractul;
  2. obiectul contractului care inseamna atat drepturile transmise, precum si obligatiile cedentului si ale cesionarului;
  3. felul in care este stabilita remuneratia cedentului;
  4. clauzele de confidentialitate si/sau de exclusivitate, precum si de incetare a contractului.

Un aspect important atunci cand se are in vedere cesiunea dreptului de autor este remuneratia cedentului in schimbul cedarii dreptului de uz asupra operei sale. Asadar, este bine sa te sfatuiesti cu un avocat in vederea semnarii unui asemenea contract.

Este bine sa stii si ca un contract de cesiune se bazeaza si pe tipurile de drepturi cedate, mai ales in lumea artistica unde textele operelor de teatru si piesele muzicale joaca un rol foarte important de pe urma carora artistii obtin venituri.

Nu ezita sa iei legatura cu avocatii nostri care iti stau la dipsozitie cu diverse servicii juridice, astfel incat sa obtii drepturile care ti se cuvin intr-o astfel de situatie.
 

Respectarea drepturilor de autor in Romania


Conform acestei stiri, Romania a fost somata de Comisia Europeana pentru a respecta drepturile de autor ale artistilor cu privire la:
 
  • nerespectarea Directivei 2001/29/CE cu privire la armonizarea anumitor drepturi de autor și a drepturilor conexe in societatea informationala;
  • nerespectarea Directivei (UE) 2019/790 privind dreptul de autor pe piata digitala;
  • nerespectarea articolului 12 din Directiva (UE) 2019/790 cu privire la mecanismele de acordare a licentelor colective cu efect extins.

Daca ai nevoie de ajutor de specialitate legat de cesiunea drepturilor de autor, contacteaza-ne. Avocatii nostri sunt la curent cu ultimele prevederi legale si te pot ajuta.