Servicii juridice

Updated on Friday 20th March 2020

Rate this article
based on 2 reviews


Servicii juridice Image

Autor: Cristian Darie, avocat si Senior Partner in cadrul firmei de avocatura Darie, Manea si Asociatii

RoMark Intellectual Property ofera nu numai servicii de consultanta de specialitate cu privire la obtinerea drepturilor de proprietate industriala asupra marcilor, desenelor/modelelor industriale, inventiilor, ci si servicii de asistare in cadrul procedurilor de administrare sau de protejare ulteriora a acestor drepturi.

Mai jos va prezentam cateva din serviciile noastre de consultanta in domeniul protectiei drepturilor asupra proprietatii intelectuale. Va invitam sa luati legatura cu noi pentru informatii complete despre serviciile noastre, insa si daca aveti nevoie de ajutor la inregistrarea unei marci la OSIM.
 

Drepturi de utilizare a proprietatii intelectuale


Cel mai des intalnite tipuri de contracte utilizate in dreptul asupra proprietatii intelecutale sunt contractele de cesiune si de licenta. Pana a ajunge la cum se pot dobandi drepturile asupra unor marci, inventii, brevete sau a desenelor si modelelor industriale trebuie stiut ca persoanele sau firmele care inregistreaza astfel de drepturi la OSIM, le pot ceda unor terti. Astfel, drepturile de proprietate intelectuala sunt impartite in doua categorii:
 
 • drepturile patrimoniale;
 • drepturile nepatrimoniale care sunt obtinute direct prin creatia intelectuala.

De cele mai multe ori, drepturile asupra proprietatii intelectuale sunt intangibile, insa in ultimii ani tendinta de a vinde anumite astfel de drepturi au facut ca diverse parti sa semneze contracte prin care aceste drepturi sunt valorificate si cuantificablie in bani.

Tipurile de contracte prin care pot fi obtinute drepturile asupra proprietatii intelectuale create de altcineva sunt cel de licenta si de cesiune. Aceste drepturi pot fi obtinute si prin succesiune.
Avocatii nostri va pot oferi consultanta juridica la redactarea contractelor de cesiune si de licenta. Pe langa acestea, va putem ajuta sa inregistrati mai multe tipuri de marci, printre care marci nationale, comunitare si internationale.
 

Serviciile noastre de consultanta pe probleme de proprietate intelectuala


Specialistii nostri va pot oferi urmatoarele servicii in cadrul procedurilor de administrare a drepturilor dumneavoastra de proprietate industriala:
 
 • redactarea contractelor de cesiune, totala sau partiala;
 • redactarea contractelor de licenta, exclusiva sau neexclusiva;
 • inregistrarea la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM), Oficiul pentru Armonizarea Pietei Interne (OHIM) sau la Organizatia Mondiale a Proprietatii Intelectuale (WIPO) a contractelor de cesiune sau de licenta;
 • redactarea documentelor in cazul transferurilor de drepturi de proprietate industriala intervenite in urma unei fuziuni, absorbtii;
 • monitorizarea procedurilor privind inregistrarea acestor mentiuni in cadrul Registrului national al marcilor, desenelor/modelelor industriale, inventiilor.

Avocatii nostri va stau la dispozitie cu servicii de consultanta asupra drepturilor de proprietate intelectuala, inclusiv de inregistrare a unei marci la OSIM.

Va invitam sa aflati mai multe despre 
serviciile noastre de consultanta pe probelme de proprietate intelectuala in infograficul de mai jos:
 
Servicii de consultanta pe probleme de proprietate intelectuala


Contractul de cesiune asupra proprietatii intelectuale


Cesiunea este o conventie prin care titularul asupra unor drepturi la proprietate intelectuala cedeaza drepturile patrimoniale in schimbul unei sume de bani, astfel incat aceste drepturi se vand. Pentru a se realiza, partile vor semna un contract de cesiune.

Contractele de cesiune sunt de mai multe feluri, iar atunci cand doriti sa cumparati sau sa vindeti astfel de drepturi, va puteti baza pe ajutorul neconditionat al avocatilor nostri.

Printre serviciile noastre juridice se numara si cele de redactarea a urmatoarelor tipuri de contracte de cesiune:
 
 1. contracte de cesiune exclusiva prin care titularul drepturilor cedeaza dreptul de folosire a creatiei, cat si dreptul de a o transmite prin succesiune;
 2. contracte de cesiune neexclusiva prin care cesionarul va avea nevoie de consimtamantul tittularului pentru orice actiune legata de folosirea drepturilor de autor, marcilor, etc.;
 3. contracte de cesiune limitate prin care titularul decide perioada de timp pentru care cesionarul poate folosi drepturile de autor ;
 4. contracte de cesiune totala prin care titluraul cedeaza toate drepturile asupra folosirii proprietatii intelectuale in discutie;
 5. contracte de cesiune partiala sau comuna prin care titularul ofera doar anumite drepturi cesionarului.

Astfel, daca aveti nevoie de aujtor pentru a alege tipul de contract de cesiune potrivit, avocatii nostri va pot oferi consultanta. Va putem ajuta si cu inregistrarea la OSIM a diverselor drepturi asupra proprietatii intelectuale.
 

Redactarea contractelor de licenta


Daca va ganditi la achizitionarea sau vanzarea unor drepturi de proprietate intelectuala, un alt tip de contract este cel de licenta. Contractul de licenta este de doua tipuri: de licenta exclusiva si de licenta neexclusiva. Principala diferente dintre contractul de cesiune si cel de licenta este ca cel din urma nu ofera celui care le obtine dreptul de a le transmite altui/altor beneficiari decat cu acordul titularului.

Indiferent de tipul de contract ales, este bine de stiut ca doar contractul de cesiune trebuie inregistrat la ANAF.
 

De ce sa apelati la servicii juridice pentru drepturi asupra proprietatii intelectuale?Dreptul asupra proprietatii intelectuale este destul de complex, de aceea ajutorul specializat al avocatilor nostri va poate fi folos. Indiferent ca aveti nevoie de ajutor la redactarea anumitor tipuri de contracte sau inregistrarea de marci la nivel international sau national, va stam la dispozitie cu servicii personalizate de consultanta in drepturi de autor.

Conform unui studiu efectuat asupra 26.555 de persoane cu varsta de peste 15 ani din toate cele 28 state membre UE in 2016:
 
 • 97% dintre participanti au fost de acord ca inventatorii sa isi poata proteja dreptul la proprietate intelectuala;
 • 2/3 dintre cei intervievati sunt de acord ca daca aceste drepturi nu s-ar mai proteja, s-ar putea ajunge la haos economic;
 • 78% dintre participanti sunt de parere achizitionarea de produse contrafacute dauneaza firmelor si locurilor de munca;
 • doar 20% dintre participanti nu considera cumpararea de produse contrafacute ca pe ceva daunator.

Nu ezitati sa ne contactati pentru servicii specializate de consultanta pe probleme de proprietate intelectuala. Va stam la dispozitie si pentru ajutor la inregistrarea la OSIM a unei marci.