Servicii juridice

Updated on Thursday 20th August 2020

Rate this article
based on 2 reviews


Servicii juridice Image

Autor: Cristian Darie, avocat si Senior Partner in cadrul firmei de avocatura Darie, Manea si Asociatii

RoMark Intellectual Property ofera nu numai servicii de consultanta de specialitate cu privire la obtinerea drepturilor de proprietate industriala asupra marcilor, desenelor/modelelor industriale, inventiilor, ci si servicii de asistare in cadrul procedurilor de administrare sau de protejare ulteriora a acestor drepturi.

Mai jos va prezentam cateva din serviciile noastre de consultanta in domeniul protectiei drepturilor asupra proprietatii intelectuale. Va invitam sa luati legatura cu noi pentru informatii complete despre serviciile noastre, insa si daca aveti nevoie de ajutor la inregistrarea unei marci la OSIM.
 

Drepturi de utilizare a proprietatii intelectuale


Cel mai des intalnite tipuri de contracte utilizate in dreptul asupra proprietatii intelecutale sunt contractele de cesiune si de licenta. Pana a ajunge la cum se pot dobandi drepturile asupra unor marci, inventii, brevete sau a desenelor si modelelor industriale trebuie stiut ca persoanele sau firmele care inregistreaza astfel de drepturi la OSIM, le pot ceda unor terti. Astfel, drepturile de proprietate intelectuala sunt impartite in doua categorii:
 
 • drepturile patrimoniale;
 • drepturile nepatrimoniale care sunt obtinute direct prin creatia intelectuala.

De cele mai multe ori, drepturile asupra proprietatii intelectuale sunt intangibile, insa in ultimii ani tendinta de a vinde anumite astfel de drepturi au facut ca diverse parti sa semneze contracte prin care aceste drepturi sunt valorificate si cuantificablie in bani.

Tipurile de contracte prin care pot fi obtinute drepturile asupra proprietatii intelectuale create de altcineva sunt cel de licenta si de cesiune. Aceste drepturi pot fi obtinute si prin succesiune.
Avocatii nostri va pot oferi consultanta juridica la redactarea contractelor de cesiune si de licenta. Pe langa acestea, va putem ajuta sa inregistrati mai multe tipuri de marci, printre care marci nationale, comunitare si internationale.
 

Serviciile noastre de consultanta pe probleme de proprietate intelectuala


Specialistii nostri va pot oferi urmatoarele servicii in cadrul procedurilor de administrare a drepturilor dumneavoastra de proprietate industriala:
 
 • redactarea contractelor de cesiune, totala sau partiala;
 • redactarea contractelor de licenta, exclusiva sau neexclusiva;
 • inregistrarea la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM), Oficiul pentru Armonizarea Pietei Interne (OHIM) sau la Organizatia Mondiale a Proprietatii Intelectuale (WIPO) a contractelor de cesiune sau de licenta;
 • redactarea documentelor in cazul transferurilor de drepturi de proprietate industriala intervenite in urma unei fuziuni, absorbtii;
 • monitorizarea procedurilor privind inregistrarea acestor mentiuni in cadrul Registrului national al marcilor, desenelor/modelelor industriale, inventiilor.

Avocatii nostri va stau la dispozitie cu servicii de consultanta asupra drepturilor de proprietate intelectuala, inclusiv de inregistrare a unei marci la OSIM.

Va invitam sa aflati mai multe despre serviciile noastre de consultanta pe probelme de proprietate intelectuala in infograficul de mai jos:
 
Servicii de consultanta pe probleme de proprietate intelectuala

Servicii de inregistrare a diverselor drepturi de proprietate intelectuala


Ca si in alte tari, atat persoanele fizice cat si firmele din Romania pot obtine diverse drepturi asupra creatiilor proprii. Pentru aceasta insa, trebuie sa stranga documente doveditoare, sa le depuna la instiutiile abilitate si plateasca taxele aferente inregistrarii acestora.

Printrele cele mai des intalinte cereri de inregistrare a drepturilor de proprietate intelectuala sunt cele depuse pentru marci, iar avocatii nostri va pot ajuta cu obtinerea lor.

Pentru a inregistra o marca la OSIM, o persoana sau firma trebuie sa depuna o cerere alaturi de o reprezentare grafica a marcii, plus diverse informatii despre produsele sau serviciile pe care le va reprezenta marca respectiva. Cel mai important aspect care trebuie avut in vedere la inregistrarea unei marci insa, este dovada autenticitatii acesteia.

Avocatii nostri specializati in drepturi de proprietate intelectuala va pot ajuta cu pregatirea documentelor necesare inregistrarii tuturor tipurilor de marci, printre care a celor nationale, comunitare si internationale. Acestia pot depune actele si va pot reprezenta in relatia cu OSIM pentru a evita drumurile si verificarile repetate ale starii cererii, avand in vedere ca inregistrarea unei marci este un proces de lunga durata.

Printre documentele pe care trebuie sa le pregatiti la inregistrarea unei marci se numara:
 

 • cererea-tip care trebuie completata cu informatii despre marca si solicitant;
 • reproducerea grafica a marcii;
 • chitanta care dovedeste plata taxei de depunere si publicare a marcii;
 • imputernicire pentru reprezentantul legal al deponentului.


Depunerea cererii se poate face in doua moduri: online si prin posta, insa deponentii trebuie sa stie ca la depunerea in mod conventional, trebuie sa anexeze reproducerea grafica a marcii in doua exemplare.

Depunerea si verificarea starii cererii de inregistrare a unei marci fac parte din serviciile noastre de consultanta in proprietate intelectuala.
 

Verificarea unei marci inainte de inregistrare


Unul dintre cele mai solicitate servicii juridice la inregistrarea unei marci este verificarea acesteia datorita mizei destul de mari atunci cand vine vorba despre firme care vor sa isi creeze sau sa protejeze un brand renumit. Aceasta procedura se face inainte de depunerea cererii de inregistrare la OSIM, iar avocatii nostri se pot ocupa de ea pentru a preintampina situatii neplacute precum cele in care cererea sa fie respinsa de OSIM prelungind si mai mult intregul proces.

Verificarea nu dureaza mult si face parte din serviciile noastre juridice, iar daca aveti intrebari, ni le puteti adresa oricand.
 

Cat dureaza procedura de inregistrare a unei marci la OSIM?


Inregistrarea unei marci in Romania dureaza intre 9 si 12 luni, iar intreg procesul depinde de situatii exceptionale precum Avizul de Refuz Provizoriu emis de OSIM in cazul documentatiei incomplete sau a opozitiilor depuse de terti in cazul in care marca care trebuie inregistrata este asemanatoare unei deja inregistrate, incalcand astfel mai multe drepturi. Acestea sunt situatiile pe care le puteti evita solicitand serviciile noastre juridice. Prin verificari temeinice ale documentelor si ale marcii, va putem ajuta sa inregistrati marca dorita in timpul prevazut de OSIM.

Daca aveti deja o marca inregistrata si doriti prelungirea dreptului de folosinta asupra acesteia, puteti conta pe serviciile noastre de consultanta pe proprietate intelectuala. Amintim celor care doresc sa inregistreze marci nationale ca protectia acesteia este valabila pentru 10 ani de zile cu posibilitatea extinderii pentru inca 10 ani. Pentru ultima situatie insa, cererea trebuie depusa inainte de expirarea drepturilor si achitate taxele aferente.
 

Contractul de cesiune asupra proprietatii intelectuale


Cesiunea este o conventie prin care titularul asupra unor drepturi la proprietate intelectuala cedeaza drepturile patrimoniale in schimbul unei sume de bani, astfel incat aceste drepturi se vand. Pentru a se realiza, partile vor semna un contract de cesiune.

Contractele de cesiune sunt de mai multe feluri, iar atunci cand doriti sa cumparati sau sa vindeti astfel de drepturi, va puteti baza pe ajutorul neconditionat al avocatilor nostri.

Printre serviciile noastre juridice se numara si cele de redactarea a urmatoarelor tipuri de contracte de cesiune:
 
 1. contracte de cesiune exclusiva prin care titularul drepturilor cedeaza dreptul de folosire a creatiei, cat si dreptul de a o transmite prin succesiune;
 2. contracte de cesiune neexclusiva prin care cesionarul va avea nevoie de consimtamantul tittularului pentru orice actiune legata de folosirea drepturilor de autor, marcilor, etc.;
 3. contracte de cesiune limitate prin care titularul decide perioada de timp pentru care cesionarul poate folosi drepturile de autor ;
 4. contracte de cesiune totala prin care titluraul cedeaza toate drepturile asupra folosirii proprietatii intelectuale in discutie;
 5. contracte de cesiune partiala sau comuna prin care titularul ofera doar anumite drepturi cesionarului.

Astfel, daca aveti nevoie de aujtor pentru a alege tipul de contract de cesiune potrivit, avocatii nostri va pot oferi consultanta. Va putem ajuta si cu inregistrarea la OSIM a diverselor drepturi asupra proprietatii intelectuale.
 

Redactarea contractelor de licenta


Daca va ganditi la achizitionarea sau vanzarea unor drepturi de proprietate intelectuala, un alt tip de contract este cel de licenta. Contractul de licenta este de doua tipuri: de licenta exclusiva si de licenta neexclusiva. Principala diferente dintre contractul de cesiune si cel de licenta este ca cel din urma nu ofera celui care le obtine dreptul de a le transmite altui/altor beneficiari decat cu acordul titularului.

Indiferent de tipul de contract ales, este bine de stiut ca doar contractul de cesiune trebuie inregistrat la ANAF.
 

Alte servicii de consultanta pe probleme de proprietate intelectuala


Avocatii nostri va pot oferi servicii juridice legate de mai multe drepturi de proprietate intelectuala. Astfel, va putem ajuta si la inregistrarea de patente si brevete de inventii, insa si a drepturilor de autor. Mai mult, daca doriti sa contestati astfel de drepturi, va putem ajuta cu reprezentare in instanta, acolo unde este nevoie.

Va putem ajuta si cu inregistrarea de domenii de internet ca marci, avand in vedere avantul luat de industria e-commerce in Romania. Puteti conta pe noi si pentru inregistrarea de desene si modele industriale care presupune pregatirea unei documentatii mai stufoase in comparatie cu alte tipuri de drepturi de proprietate intelectuala.

Avocatii nostri va stau la dispozitie cu servicii personalizate, astfel incat sa beneficiati de ajutor specializat in astfel de cazuri.

 

De ce sa apelati la servicii juridice pentru drepturi asupra proprietatii intelectuale?Dreptul asupra proprietatii intelectuale este destul de complex, de aceea ajutorul specializat al avocatilor nostri va poate fi folos. Indiferent ca aveti nevoie de ajutor la redactarea anumitor tipuri de contracte sau inregistrarea de marci la nivel international sau national, va stam la dispozitie cu servicii personalizate de consultanta in drepturi de autor.

Conform unui studiu efectuat asupra 26.555 de persoane cu varsta de peste 15 ani din toate cele 28 state membre UE in 2016:
 
 • 97% dintre participanti au fost de acord ca inventatorii sa isi poata proteja dreptul la proprietate intelectuala;
 • 2/3 dintre cei intervievati sunt de acord ca daca aceste drepturi nu s-ar mai proteja, s-ar putea ajunge la haos economic;
 • 78% dintre participanti sunt de parere achizitionarea de produse contrafacute dauneaza firmelor si locurilor de munca;
 • doar 20% dintre participanti nu considera cumpararea de produse contrafacute ca pe ceva daunator.

Nu ezitati sa ne contactati pentru servicii specializate de consultanta pe probleme de proprietate intelectuala. Va stam la dispozitie si pentru ajutor la inregistrarea la OSIM a unei marci.