Marci comunitare

Updated on Tuesday 22nd October 2019

Rate this article
based on 2 reviews


Marci comunitare Image

Autor: Cristian Darie, avocat si Senior Partner in cadrul firmei de avocatura Darie, Manea si Asociatii

Atat persoanele cat si firmele pot inregistra marci si alte drepturi de propriettate intelectuala la nivel national si international. In functie de alegerea fiecaruia, marca poate fi nationala, comunitara sau internationala. Odata cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, cererile de inregistrare a marcilor comunitare au crescut destul de mult.

Marca comunitara este marca inregistrata prin formularea unei cereri catre Oficiul pentru Armonizarea Piatei Interne (OHIM/OAPI), marca fiind protejata in toate tarile membre ale Uniunii Europene.

Mai jos va prezentam pasii pentru inregistrarea unei marci comunitare, precum si avantajele aferente acestei marci. Va puteti baza pe avocatii nostri pentru servicii complete de inregistrarea a marcilor la nivel comunitar. De asemenea, va putem ajuta si cu inregistrarea unei marci la OSIM.
 

Cine poate inregistra marci comunitare?


Legislatia privind inregistrarea unei marci este destul de complexa din punct de vedere a cerintelor, insa la nivel european, acestea au fost gandite astfel incat sa aiba acces la inregistrare un numar cat mai mare de aplicanti. Astfel, inregistrarea unei marci comunitare este permisa:
 
 • oricarei persoane fizice sau juridice care are nationalitatea unui stat membru al Uniunii Europene;
 • oricarei persoane fizice sau juridice apartinand unui stat membru al Conventiei de la Paris sau al Organizatiei Mondiale a Comertului (WTO);
 • oricarei persoane fizice sau juridice care are domiciliul, respectiv sediul intr-un stat membru al UE, al Conventiei de la Paris, sau al Organizatiei Mondiale a Comertului;
 • oricarei persoane fizice sau juridice apartinand unei tari care a incheiat un acord de reciprocitate in acest sens cu Uniunea Europeana.

Daca aveti nelamuriri cu privire la inregistrarea unei marci la nivel european, avocatii nostri specializati in drepturi asupra proprietatii intelectuale va pot oferi toate informatiile necesare. Va putem ajuta si cu inregistrarea la OSIM a mai multor tipuri de astfel de drepturi, printre care desene si modele industriale.
 

Caracteristicile marcii comunitare


Inregistrarea unei marci la nivel comunitar vine cu o serie de caracteristici ale acesteia care pot reprezenta avantaje pentru cei care vor aiba activitati comerciale in tari membre ale UE. Astfel, inregistrarea unei marci comunitare are un caracter unitar, asigurandu-i marcii protectie pe interg teritoriul UE. Insa, trebuie stiut ca inregistratea marcii comunitare nu asigura automat si protectia la nivel national. Astfel, persoanele sau firmele care vor sa beneficieze de protectie in tarile de origine, trebuie sa isi inregistreze marcile la nivel national. In Romania, inregistrarea se face la OSIM.

Marca inregistrata la nivel comunitar poate fi ulterior inregistrata si la nivel national de catre cei care au optat pentru aceasta varianta. O alta caracteristica a marcii comunitare este ca i se poate revendica vechimea la inregistrarea la nivel national sau international.

Avantajele inregistrarii unei marci printr-o cerere formulata la nivel comunitar sunt urmatoarele:
 
 • formularea unei singure cereri de inregistrare de marca si obtinerea protectiei pentru acea marca in toate tarile membre ale Uniunii Europene;
 • urmarirea unei singure cereri, supuse reglementarilor cuprinse in cadrul unui singur act normativ, spre deosebire de cazul in care s-ar fi procedat la depunerea mai multor cereri nationale, supuse fiecare dintre ele reglementarilor din tarile in cauza;
 • valoarea taxelor achitate este mult mai mica pentru inregistrarea marcii comunitare decat aceea care ar fi trebuit achitata in cazul in care s-ar fi optat pentru inregistrarea marcii la nivel national in fiecare dintre tarile membre ale Uniunii Europene.

Procedura de inregistrare a unei marci comunitare dureaza minimum 12 luni, cu exceptia cazurilor in care sunt formulate Opozitii la inregistrarea marcii de catre terti.

Marca inregistrata la nivel comunitar este protejata pentru o perioada de 10 ani; prin reinnoirea marcii, perioada de protectie poate fi prelungita cu alte perioade de cate 10 ani, cu conditia formularii cererii de reinnoire in termenele prevazute de lege si cu achitarea taxelor de reinnoire.

Inregistrarea unei marci la nivel national, comunitar sau international este posibila cu ajutor specializat din partea avocatilor nostri.
 

Pasi pentru inregistratea unei marci comunitare


Inregistrarea unei marci la nivel comunitar presupune in mare parte urmarirea acelorasi pasi ca la inregistrarea unei marci nationale. Astfel, pasii pentru inregistrarea unei marci comunitare sunt:
 
 1. depunerea cererii de inregistrarea alaturi de documentatia aferenta la OHIM/OAPI;
 2. examinarea cererii de catre reprezentantii  Oficiului pentru Armonizarea Piatei Interne care poate dura cateva luni;
 3. publicarea cererii de inregistrare pentru eventuale sesizari si contestatii a tertilor;
 4. inregistrarea cererii in cazul in care nu sunt opozitii sau actiuni din oficiu ale reprezentantilor OHIM.

Avocatii nostri va pot ajuta sa pregatiti documentele necesare inregistrarii unei marci comunitare. In cazul in care doriti, putem depune cererea si intreprinde toate formalitatile necesare pentru inregistrarea unei marci la nivel national, comunitar, sau chiar international.
 

Documente necesare la inregistrarea unei marci comunitare


Documentele necesare pentru inregistrarea unei marci la nivel comunitar sunt cererea-tip care trebuie completata si care ii trebuie alaturate informatiile necesare despre marca ce se doreste inregistrata. Daca doriti ca inregistrarea sa fie facuta cu ajutorul avocatilor nostri, ne va trebui si o imputernicire in acest sens.

Statisticile arata ca numarul de cereri de inregistrare a marcilor comunitare a crescut in 2019, astfel:
 
 • pana in luna august, au fost inregistrate aproximativ 150,000 de cereri de inregistrare de marci comunitare;
 • in acelasi timp au fost depuse si peste 20,000 de cereri de reinnoire a unor marci comunitare ;
 • in luna martie s-a inregistrat cel mai mare numar de cereri de inregistrare, de 14,252;
 • pana in luna septembrie a lui 2019, numarul de cereri de inregistrare de marci comunitare a fost de 118,816.

Pentru ajutor la inregistratea de marci comunitare, va rugam sa ne contactati.