Desenul/ modelul industrial national

Updated on Wednesday 12th February 2020

Rate this article
based on 2 reviews


Desenul/ modelul industrial national Image

Autor: Cristian Darie, avocat si Senior Partner in cadrul firmei de avocatura Darie, Manea si Asociatii

Desenul/modelul industrial national este desenul/modelul industrial inregistrat la oficiul national din fiecare tara in care se solicita inregistrarea. Desenul/modelul industrial inregistrat la nivel national beneficiaza de protectie numai pe teritoriul tarii in care este formultata cererea. Pentru a inregistra un desen/model industrial in Romania, este necesara depunerea unei cereri de inregistrare la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM).

Procedura de inregistrare a unui desen/model industrial in Romania dureaza aproximativ 15 luni, cu exceptia cazurilor in care sunt emise Notificari sau sunt formulate Opozitii la inregistrarea desenului/modelului industrial de catre terti.

Mai jos, va invitam sa cititi despre procedura de inregistrate a unui desen/model industrial national. Avocatii nostri specializati in drepturi asupra proprietatii intelectuale va pot ajuta sa inregistrati desene si modele industriale nationale la OSIM. De asemenea, va stam la dispozitie daca doriti sa inregistrati o marca la OSIM.
 

Desenele si modelele industriale – caracteristici


Principala lege care prevede inregistrarea la OSIM a unui desen/model industrial este Legea Nr. 129/1992 in baza careia pentru astfel de reprezentari grafice care intrunesc anumite cerinte se emit certificate de inregistrare de catre OSIM.

Desenul sau modelul industrial care va fi inregistrat la OSIM trebuie sa aiba cateva caracteristici, printre care cele mai importante sunt unicitatea si noutatea. Exista si o diferenta intre desenul si modelul industrial care se vor inregistrate la nivel national. Astfel, desenul este definit ca reprezentarea exterioara a unui produs sau a unei parti a acestuia si care este redat in doua dimensiuni. Modelul, pe de alta parte, este definit tot ca o reprezentare exterioara a unui produs sau a unei parti din acesta redata in trei dimensiuni.

Este bine de avut in vedere ca exista si cateva exceptii de la inregistrarea desenelor si modelelor industriale nationale, astfel ca reprezentarile bi sau tri-dimensionale care determina o functie tehnica, care nu pot fi reproduse tipografic sau nu corespund ordinii publice sau bunelor moravuri nu pot fi inregistrate la OSIM sau, mai bine spus, vor fi respinse de catre OSIM.

Inregistrarea unui desen sau model industrial national va poate fi explicata in detaliu de catre avocatii nostri care va pot oferi si reprezentare in instanta in cazuri de dispute legate de dreptul asupra proprietatii intelectuale. Va putem ajuta si cu servicii de inregistrare a unei marci la OSIM.
 

Cine poate inregistra modele/desene industriale la OSIM?


Orice persoana fizica sau societate cu rezidenta, respectiv inmatriculata in Romania poate dobandi drepturi asupra unui desen sau model industrial national, fie prin depunerea directa a cererii de inregistrare la OSIM, fie prin desemnarea unui mandatar care se poate ocupa de aceasta procedura. Persoanele si firmele straine pot, de asemenea, inregistra desene si modele industriale in Romania.

Avocatii nostri va pot indruma in procedurile de inregistrare a unor desene si modele industriale nationale. De asemenea, daca doriti sa obtineti o protectie sporita a acestora, le puteti inregistra la nivel european la Oficiul pentru Proprietate Intelectuala al Uniunii Europene (EUIPO).
 

Documente necesare la inregistrarea unui desen/model industrial national


Inregistrarea unui desen/model industrial national se bazeaza pe depunerea unui formular si a altor cateva documente la OSIM. Formularul trebuie sa contina urmatoarele informatii:
 
 1. solicitarea de inregistrare a desenului sau modelului alaturi de datele de identificare ale solicitantului;
 2. informatii despre numarul de desene sau modele industriale care se vor inregistrate;
 3. informatii despre clasa in care sunt incadrate desenele sau modele care se vor inregistrate;
 4. descrierea detaliata a desenelor sau modelelor cu indicarea elementelor de noutate ale acestora;
 5. numele autorilor sau declaratii ale acestora prin care renunta la dreptul de a fi mentionati in cererea de inregistrare;
 6. semnaturile solicitantilor, in cazul persoanelor fizice sau stampila, in cazul societatilor comerciale.

Cererilor de inregistrare li se pot adauga si alte documente, printre care:
 
 • declaratii de cesiune prin care solicitantii, altii decat creatorii desenelor sau modelelor pot obtine certificatele de inregistrare;
 • procuri, in cazul in care procedura este completata de mandatari (datele personale ale acestora trebuie, de asemenea, prezentate);
 • solicitari ale amanarii publicarii (in cazul in care este nevoie).

Cererile de inregistrare a desenelor sau modelelor industriale nationale pot fi trimise prin posta sau depuse online. Indiferent de modalitatea aleasa, avocatii nostri va pot ajuta sa intocmiti documentatia necesara pentru inregistrare. 

Desenul/modelul industrial inregistrat la nivel national in Romania este protejat pentru o perioada de 10 ani; prin reinnoirea desenului/modelului inustrial aceasta perioada de protectie poate fi prelungita cu inca 3 perioade succesive de cate 5 ani, cu conditia formularii cererii in termenele prevazute de lege si a achitarii taxelor de mentinere in vigoare.

Va reamintim ca suntem la dispozitia dumneavoastra in cazul in care doriti sa inregistrati o marca la OSIM.
 

Taxe aferente inregistrarii unui desen/model industrial national


La inregistrarea unui desen sau model industrial national trebuie avute in vedere cateva taxe, printre care:
 
 • taxa de depunere a cererii in valoare de 140 lei;
 • pentru orice anexa de desen/model suplimentar va fi perceputa o taxa de 47 lei;
 • publicarea cererii atrage o taxa de 93 de lei pentru figuri alb-negru;
 • figurile redate in culori atrag o taxa de 466 lei.

Aceste taxe pot suferi modificari, de aceea va rugam sa luati legatura cu avocatii nostri pentru informatii actualizate.

Pentru ajutor la inregistrarea unui desen/model industrial national, va rugam sa ii contactati pe avocatii nostri.