Desenul/modelul industrial comunitar

Updated on Monday 02nd March 2020

Rate this article
based on 2 reviews


Desenul/modelul industrial comunitar Image

Autor: Cristian Darie, avocat si Senior Partner in cadrul firmei de avocatura Darie, Manea si Asociatii

Persoanele sau societatile care doresc sa obtina anumite drepturi de proprietate intelectuala asupra unor desene, modele sau marci trebuie sa le inregistreze la diverse organizatii in sau din afara tarii. In Romania, Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM) este principala organizatie care accepta, verifica si emite certificate de inregistrare si brevete pentru marci, respectiv desene si modele industriale.

Odata inregistrate la nivel national, atat marcile cat si desenele si modelele industriale pot fi inregistrate si la nivel comunitar, obtinandu-se astfel o protectie sporita a acestora.
Mai jos, avocatii nostri va prezinta pasii pentru inregistrarea desenelor si modelelor industriale la nivel comunitar. Va puteti baza pe noi si pentru servicii de inregistrare de marci la OSIM.
 

Desenul/model industrial comunitar – definitie

 

Desenul/modelul industrial comunitar este desenul/modelul industrial inregistrat prin formularea unei cereri catre Oficiul pentru Armonizarea in Piata Interna (OHIM/OAPI) care a devenit Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuala (EUIPO), desen/model industrial ce urmeaza a fi protejat in toate tarile membre ale Uniunii Europene.

Avantajele inregistrarii unui desen/model industrial printr-o cerere formulata la nivel comunitar sunt urmatoarele:
 
 • formularea unei singure cereri de inregistrare a desenului/modelului industrial si obtinerea protectiei in toate tarile membre ale Uniunii Europene;
 • urmarirea unei singure cereri, supuse reglementarilor cuprinse in cadrul unui singur act normativ, spre deosebire de cazul in care s-ar fi procedat la depunerea mai multor cereri nationale, supuse fiecare dintre ele reglementarilor din tarile in cauza;
 • valoarea taxelor achitate este mult mai mica pentru inregistrarea desenului/modelului la nivel comunitar decat daca acesta ar fi fost inregistrat prin cereri separate in fiecare tara in parte.

Procedura de inregistrare a unui desen/model industrial la nivel comunitar dureaza aproximativ 5 luni de la data formularii cererii de inregistrare.

Desenul/modelul industrial inregistrat la nivel comunitar este protejat pentru o perioada de 5 ani; titularul dreptului de proprietate industriala asupra desenului/modelului industrial poate prelungi durata protectiei cu mai multe perioade de catre 5 ani, pana la maxim douazeci si cinci de ani, cu conditia formularii cererii in termenele prevazute de lege si achitarii taxelor.

Pentru a usura procedura de inregistrare a unui desen sau model industrial comunitar, Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuala (EUIPO) se bazeaza pe Clasificare de la Locarno – sistemul international de clasificare a acestora. Astfel, EUIPO a creat o lista proprie de produse pentru a clasifica produsele indicate in desenele si modelele industriale inregistrate la nivel comunitar. Aceasta lista va ajuta solicitantii sa evite intarzierile in procedura de inregistrare a desenelor/modelelor industriale comunitare.

Avocatii nostri specializati in drepturi asupra proprietatii intelectuale va stau la dispozitie cu informatii complete despre inregistrarea de desene si modele industriale, insa si despre inregistrarea unei marci.
 

Caracteristicile unui desen/model industrial comunitar


Pentru a putea fi inregistrat la nivel comunitar, un desen/model industrial trebuie sa indeplineasca aceleasi caracteristici ca desenele/modele nationale. Astfel:
 
 1. desenul sau modelul trebuie sa protejeze aspectul unui produs, asadar pentru a putea fi inregistrat, un desen sau model industrial trebuie sa desemneze un produs;
 2. desenul sau modelul industrial poate desemna doar o parte a unui produs, inclusiv ambalaje, simboluri si caractere tipografice;
 3. desenul sau modelul industrial trebuie sa respecte ordinea publica si alte anumite standarde;
 4. culorile si organismele vii nu se califica pentru inregistrarea ca desene sau modele industriale nationale sau comunitare;
 5. conceptele, de asemenea, nu pot fi inregistrate ca desene sau modele industriale, insa nu pot fi inregistrate nici ca marci.

Astfel, se poate consulta Clasificarea Locarno pentru desemnarea produselor care pot fi inregistrate ca desene/modele industriale comunitare.

Avocatii nostri va pot ajuta si cu inregistrarea la OSIM a diverselor drepturi asupra proprietatii intelectuale. De asemenea, aceste drepturi pot fi extinse apoi la nivel comunitar si international.
 

Procedura de inregistrare a unui desen/model industrial comunitar


Inregistrarea unui desen/model industrial la nivel comunitar se va efectua ca si inregistrarea aceluiasi drept la OSIM, doar ca cererea va fi depusa la Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuala. Odata depusa, cererea va fi examinata de catre personalul Oficiului, iar aprobarea si eliberarea certificatului de inregistrare se va efectua doar daca acesta intruneste si corespunde tuturor normelor de inregistrare.

Avocatii nostri pot depune cererea de inregistrare a unui desen/model industrial comunitar in numele dumneavoastra. Va putem reprezenta si in cazul inregistrarii unei marci sau a obtinerii drepturilor de autor asupra unor alte opere din domeniul audio-vizualului. Pentru aceasta va fi necesara inregistrarea la Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania-Asociatia Drepturilor de Autor (UCMR-ADA).
 

Ce trebuie avut in vedere la inregistrarea unui desen/model industrial comunitar


Este bine de stiut ca inregistrarea unui desen sau model industrial comunitar este independenta de inregistrarea nationala a acestora. De asemenea, inregistrarea la nivel comunitar are un caracter unitar, fiind valabila pe intreg teritoriul Uniunii Europene. Mai trebuie avut in vedere faptul ca inregistrarea, cesiunea sau chiar renuntarea la drepturile asupra unui desen sau model industrial comunitar vor avea efecte la nivelul intregii Uniuni, nu doar intr-un stat al acesteia. Avocatii nostri va pot reprezenta in diverse litgii asupra proprietatii intelectuale.

Inregistrarea desenului/modelului industrial va fi inscrisa in Registrul Desenelor si Modelelor Comunitare si va fi publicata in toate limbile oficiale ale UE.

Urmatoarele taxe trebuie avute in vedere la inregistrarea unui model/desen industrial comunitar:
 
 • taxa de inregistrare este stabilita la 230 de euro per desen/model industrial;
 • la inregistrarea suplimentara a unui desen/model se precepe o taxa de 115 euro;
 • publicarea desenului/modelului industrial atrage o taxa de 120 euro;
 • amanarea publicarii desenului/modelului implica o taxa de 40 euro.

Pentru ajutor la inregistrarea unui desen/model industrial comunitar, va rugam sa ne contactati.