Inregistrare desene/ modele industriale

Updated on Tuesday 03rd December 2019

Rate this article
based on 2 reviews


Inregistrare desene/ modele industriale Image

Autor: Cristian Darie, avocat si Senior Partner in cadrul firmei de avocatura Darie, Manea si Asociatii

Mai putin cunoscute ca marcile, desenele sau modelele industriale pot beneficia si ele de inregistrare la OSIM. Acestea trebuie sa indeplineasca anumite conditii pentru a putea fi inregistrate, insa odata inregistrate, beneficiarul va avea drept unic de folosinta asupra lor, ca si in cazul marcilor.

Din momentul inregistrarii desenului/modelului industrial, proprietarul se bucura de un drept exclusiv de exploatare a acestuia, precum si dreptul de a interzice tertilor sa efectueze fara consimtamantul sau reproducerea, fabricarea, comercializarea sau oferirea spre vanzarea, folosirea, importul sau stocarea in vederea comercializarii, oferirea spre vanzare sau folosirea unui produs in care desenul sau modelul industrial este incorporat sau la care acesta se aplica.

Va invitam sa aflati cum puteti inregistra desene/modele industriale din articolul care continua mai jos. Avocatii nostri va pot ajuta cu procedura de inregistrare a desenelor si a modelelor industriale la OSIM. De asemenea, va puteam ajuta si cu procedura de inregistrare de marca la OSIM.
 

Legile care reglementeaza inregistrarea desenelor/modelelor industriale


Desenele si modelele industriale sunt protejate atat prin legi nationale, cat si internationale, in functie de cererea de inregistrare depusa de cel care doreste sa le inregistreze. Astfel, la nivel national si international, desenele si modelele industriale sunt protejate de mai multe legi, printre care:
 

 • Legea nr. 129/1992 cu privire la protectia desenelor si modelelor industriale la nivel national;
 • OG nr. 41/1998 cu privire la taxele in domeniul protectiei industriale aplicablie la nivel national;
 • HG nr. 211/2008 care prevede regulamentul care aproba aplicarea Legii nr. 129/1992;
 • Conventia de la Haga din 1960 cu privire la inregistratea desenelor si modelelor industriale;
 • Conventia de la Geneva din 1999 cu privire la inregistrarea modelelor industriale.


Pentru a beneficia de protectie la nivel international, cererile de inregistrare pentru desenele si modelele industriale trebuie depuse la Organizatia Mondiala a Proprietatii Intelectuale (WIPO).
Daca sunteti interesat de inregistrarea la OSIM a uneri marci, desen sau model industrial, va putem ajuta.
 

Desenele si modelele industriale 


Prin desen industrial se intelege aspectul exterior al unui produs sau al unei parti a acestuia, redat in doua dimensiuni, rezultat din combinarea dintre principalele caracteristici, indeosebi linii, contururi, culori, forma, textura si/sau materiale si/sau ornametatia produsului in sine.

Prin model industrial se intelege aspectul exterior al unui produs si/sau al unei parti a acestuia, redat in trei dimensiuni, rezultat din combinarea dintre principalele caracteristici, indeosebi linii, contururi, culori, forma, textura si/sau ornamentatia produsului in sine.

Conditiile pentru inregistrarea unui desen/model industrial sunt:
 

 • desenul/modelul industrial este nou - aceasta conditie presupune ca desenul/model industrial depus spre inregistrare sa nu fie identic in ceea ce priveste detaliile semnificative cu nici un desen sau model industrial facut public inainte de data depunerii cererii sau a prioritatii invocate;

 • desenul/modelul industrial are caracter individual - conditie ce presupune ca impresia globala pe care o produce asupra utilizatorului avizat este diferita de cea produsa de orice alt desen sau model industrial facut public anterior datei de depunere a cererii sau a datei prioritatii invocate.


Desenul/modelul industrial poate fi inregistrat:
 

 • la nivel national - compania dumneavoastra va dobandi protectie asupra dreptului numai pe teritoriul tarii in care se face inregistrarea; cererea de inregistrare de desene/modele industriale se depune la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM) sau la Oficiile specializate din tarile in care compania dumneavoastra isi desfasoara activitatea;

 • la nivel comunitar - dreptul asupra desenului/modelului este protejat in toate tarile membre ale Uniunii Europene; cererea de inregistrare de desene/modele industriale se depune la Oficiul pentru Armonizarea Pietei Interne (OHIM/OAPI);

 • la nivel international - dreptul asupra desenului/modelului industrial este protejat in tarile mentionate in cererea de inregistrare conform Aranjamentului de la Haga; cererea de inregistrare de desene/modele industriale se depune la Organizatia Mondiala a Proprietatii Intelectuale (WIPO/OMPI).


Printre desenele si modelele industriale inregistrate la OSIM se numara produsele care, conform Legii 129/1992 pot si simple sau compuse. Astfel, produsele simple sunt articole obtinute prin procese artizanale sau industriale si care prin asamblare pot forma ambalaje, aranjamente sau alte forme de prezentare. Produsele complexe, in schimb, sunt produse formate din mai multe elemente care pot fi dezasmblate, inlocuite si reasamblate.

Avocatii nostri va pot ajuta atat la inregistratea unor produse simple cat si complexe ca desene sau modele industriale. De asemenea, va putem ajuta sa inregistrati o marca la OSIM.

In schema de mai jos, gasiti informatii relevante despre inregistratea unui desen/model industrial la OSIM:
 

Inregistrarea unui desen model industrial la OSIM


​Pasi pentru inregistrarea unui desen/model industrial la OSIM


Pentru a obtine un desen/model inegistrat si pentru a beneficia pe deplin de drepturile conferite prin aceasta inregistrare, este necesara parcurgerea urmatorilor pasi:
 

 1. verificarea inregistrarilor anterioare de desene/modele industriale identice sau similare celui ce urmeaza a fi inregistrat;

 2. inregistrarea desenului/modelului industrial;

 3. protectia dreptului de proprietate industriala asupra desenului prin: formularea de opozitii la inregistrarea de catre terti a unor desene/modele industriale asemanatoare; formularea de actiuni in concurenta neloiala, plageri penale pentru savarsirea infractiunii de contrafacere;

 4. reinnoirea desenului/modelului industrial.


Indiferent de modalitatea de inregistrare a desenului/modelului industrial, la nivel national, comunitar sau international, acesta este protejat de la data depunerii cererii de inregistrare, cu exceptia cazului in care se invoca o prioritate (prioritatea determinata de un depozit anterior intr-o alta tara sau prioritatea de expozitie).
 

Documente necesare la inregistrarea unui desen/model industrial

 

Pentru a inregistra un desen sau model industrial la OSIM, trebuie sa depuneti urmatorarele documente:

 • cererea de inregistrare (Formularul D 01);
 • reproducerea grafica a desenului sau modelului industrial;
 • chitanta care atesta plata taxei de inregistrare.

Formularul D 01 trebuie sa contina informatii despre persoana fizica/firma care doreste inregistrarea, numarul de produse pentru care se doreste inregistrarea (acolo unde sunt mai multe), descrierea desenului sau a modelului din care sa reiasa caracterul inovativ al acestuia, semnatura sau stamplia solicitantului.

Va putem ajuta la pregatirea tuturor documentelor necesare la inregistrarea unui desen sau model industrial la OSIM.
 

Drepturi dobandite la inregistrarea unui desen/model industrial la OSIM


Principalul si cel mai important drept obtinut la inregistrarea unui model industrial sau a unui desen la OSIM este acela de a dreptul exclusiv de folosinta a acestuia. Insa cei care inregistreaza desene si modele industriale obtin si alte beneficii si drepturi, printre care:
 

 • posibilitatea de a da dreptul unor terti care vor sa se foloseasca de desenul sau modelul inregistrat la OSIM;
 • dreptul de a interzice unor terti sa reproduca, sa vanda, sau sa foloseasca desenul sau modelul in scopuri proprii;
 • dreptul de a interzice altor parti sa vanda, sa importe sau sa exporte produse folosindu-se de un desen sau model industrial;
 • dreptul de a transmite pe cale succesorala desenul sau modelul industrial inregistrat la OSIM.


Procedura de inregistrare la OSIM a unei marci, desen sau model industrial poate fi facuta cu ajutorul avocatilor nostri care vor avea nevoie de o imputernicire pentru a va reprezenta.
 

De ce sa inregistrati un desen/model industrial?


Drepturile asupra proprietatii intelectuale au inceput sa aiba o greutate din ce in ce mai mare in ziua de astazi, avand in vedere dezvoltarea industriei de cercertare si dezvoltare in care desenele si modele industriale sunt foarte importante. Astfel:
 

 • perioada initiala de protectie valabila la inregistrarea unui desen sau model industrial este de 5 ani;
 • aceasta perioada poate fi prelungita cu mai multe perioade de 5 ani, perioada maxima de valabilitate a protectiei desenului sau modelului industrial fiind de 25 de ani;
 • taxele de inregistrare a unui desen sau model industrial sunt mai mici decat in cazul inregistrarii unei marci la OSIM (taxa pentru depunerea cererii de inregistrare este de 140 de lei incepand cu 1 ianuarie 2019).


Va rugam sa ne contactati pentru servicii complete de inregistrare la OSIM. Daca aveti nevoie de servicii de inregistrare a marcilor in alte tari, cum ar fi Estonia si Rusia, va putem pune in legatura cu partenerii nostri externi.