Site-ul nostru web folosește  cookie-uri în scopuri statistice.

Our Articles

Desenul/modelul industrial comunitar

Desenul/modelul industrial comunitar

Autor: Cristian Darie, avocat si Senior Partner in cadrul firmei de avocatura Darie, Manea si Asociatii

Persoanele sau societatile care doresc sa obtina anumite drepturi de proprietate intelectuala asupra unor desene, modele sau marci trebuie sa le inregistreze la diverse organizatii in sau din afara tarii. In Romania, Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM) este principala organizatie care accepta, verifica si emite certificate de inregistrare si brevete pentru marci, respectiv desene si modele industriale.

Odata inregistrate la nivel national, atat marcile cat si desenele si modelele industriale pot fi inregistrate si la nivel comunitar, obtinandu-se astfel o protectie sporita a acestora.
Mai jos, avocatii nostri va prezinta pasii pentru inregistrarea desenelor si modelelor industriale la nivel comunitar. Va puteti baza pe noi si pentru servicii de inregistrare de marci la OSIM.

Desenul/model industrial comunitar – definitie

Desenul/modelul industrial comunitar este desenul/modelul industrial inregistrat prin formularea unei cereri catre Oficiul pentru Armonizarea in Piata Interna (OHIM/OAPI) care a devenit Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuala (EUIPO), desen/model industrial ce urmeaza a fi protejat in toate tarile membre ale Uniunii Europene.

Avantajele inregistrarii unui desen/model industrial printr-o cerere formulata la nivel comunitar sunt urmatoarele:

  • formularea unei singure cereri de inregistrare a desenului/modelului industrial si obtinerea protectiei in toate tarile membre ale Uniunii Europene;
  • urmarirea unei singure cereri, supuse reglementarilor cuprinse in cadrul unui singur act normativ, spre deosebire de cazul in care s-ar fi procedat la depunerea mai multor cereri nationale, supuse fiecare dintre ele reglementarilor din tarile in cauza;
  • valoarea taxelor achitate este mult mai mica pentru inregistrarea desenului/modelului la nivel comunitar decat daca acesta ar fi fost inregistrat prin cereri separate in fiecare tara in parte.

Procedura de inregistrare a unui desen/model industrial la nivel comunitar dureaza aproximativ 5 luni de la data formularii cererii de inregistrare.

Desenul/modelul industrial inregistrat la nivel comunitar este protejat pentru o perioada de 5 ani; titularul dreptului de proprietate industriala asupra desenului/modelului industrial poate prelungi durata protectiei cu mai multe perioade de catre 5 ani, pana la maxim douazeci si cinci de ani, cu conditia formularii cererii in termenele prevazute de lege si achitarii taxelor.

Pentru a usura procedura de inregistrare a unui desen sau model industrial comunitar, Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuala (EUIPO) se bazeaza pe Clasificare de la Locarno – sistemul international de clasificare a acestora. Astfel, EUIPO a creat o lista proprie de produse pentru a clasifica produsele indicate in desenele si modelele industriale inregistrate la nivel comunitar. Aceasta lista va ajuta solicitantii sa evite intarzierile in procedura de inregistrare a desenelor/modelelor industriale comunitare.

Avocatii nostri specializati in drepturi asupra proprietatii intelectuale va stau la dispozitie cu informatii complete despre inregistrarea de desene si modele industriale, insa si despre inregistrarea unei marci.

Verificarea marcii este un pas esential in corectitudinea procedurii. Prin urmare, inainte de a depune o cerere de inregistrare, viitorul proprietar al marcii trebuie sa se asigure ca marca sa indeplineste cerintele legale pentru a fi considerata marca comerciala. Avocatii nostri va pot ajuta in toate demersurile necesare.

Cine si in ce conditii poate inregistra desene si modele comunitare?

Atat persoanele fizice, cat si cele juridice pot depune cereri de inregistrare la nivel comunitar pentru desene si modele industriale. Mai mult de atat, acestea pot fi din orice tara a lumii, neexistand restrictii in acest sens.

Specialistii nostri va pot oferi informatii detaliate despre ce presupune inregistrarea la nivel comunitar a unei marci sau desen/model industrial. De asemenea, putem verifica daca desenul sau modelul dumneavoastra indeplineste cerintele legale pentru a putea fi recunoscute la acest nivel.

Ce poate fi considerat desen/model industrial pentru inregistrare?

Desi marcile inregistrate sunt cele mai cunoscute din punct de vedere al drepturilor de proprietate intelectuala, exista foarte multe desene si modele care beneficiaza de aceleasi drepturi si sunt recunoscute la nivel international. Printre acestea, cutii, produse alimentare, logo-uri si sigle ale unor companii de telefonie mobila foarte cunoscute si chiar pictograme folosite de firme de IT pot fi inregistrate ca desene sau modele. Principala diferenta dintre o marca si un desen/model industrial consta in faptul ca prima acopera originea unui produs, in timp ce al doilea se refera la aspectul lui.

Recunoasterea lor la nivel international este cu atat mai importanta cu cat acestea ajung pe mainile oamenilor din intreaga lume. De aceea, aceste desene se inregistreaza atat la nivel national, cat si la nivel comunitar, obtinerea recunoasterii lor pe plan international fiind ultima etapa prin care se ele devin cunoscute si pot fi utilizate in intreaga lume.

Pentru a putea fi considerat desen sau model industrial, o reprezentare grafica trebuie sa poata fi folosit in realitate, iar cum inventiile sunt din ce in ce mai accesibile datorita materialelor nou aparute pe piata, inregistrarea unor obiecte care pot avea utilitate practica a devenit necesara.

Inregistrarea la nivel comunitar a unui model sau desen industrial este un pas firesc pentru cei care doresc sa obtina recunoasterea produselor care pot rezulta din munca lor.

Avocatii nostri va pot oferi toate informatiile necesare pentru a putea obtine drepturile aferente creatiei dumneavoastra. 

Avocatii nostri au experienta in mai multe arii ale legislatiei de proprietate intelectuala, inclusiv de cea legata de marci, de la depunerea cererii de inregistrare si pana la inregistratea acesteia si la nivel international. Indiferent de serviciul ales, recomandam mai intai verificarea marcii la OSIM pentru usurinta in obtinerea certificatului de inregistrare.

Clasificarea desenelor si modelelor industriale

Desenele si modelele industriale comunitare se inregistreaza in baza Clasificarii de la Locarno care este un sistem international administrat de Organizatia Mondiala a Proprietatii Intelectuale. Aceasta a fost preluata si de Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuala care a creat o lista numita EuroLocarno cu ajutorul careia a modelele si desenele comunitare se pot incadra cu usurinta pentru a fi inregistrate.

Cei care depun cereri de recunoastere la nivel comunitar a unui desen sau model industrial pot folosi termenii utilizati atat in Clasificarea Locarno, precum si in cea EuroLocarno pentru a diminua efortul celor care verifica documentatia si pentru a demonstra usor incadrarea in cerintele celor doua sisteme de clasificare.

De asemenea, folosirea terminologiei respective va usura intreg procesul de inregistrare care este de cateva luni.

Pentru a beneficia de servicii in cele mai optime conditii de inregistrare a unui desen sau model industrial comunitar, avocatii specializati in drepturi de proprietate intelectuala pot utiliza cu usurinta limbajul aferent acestui domeniu.

Caracteristicile unui desen/model industrial comunitar

Pentru a putea fi inregistrat la nivel comunitar, un desen/model industrial trebuie sa indeplineasca aceleasi caracteristici ca desenele/modele nationale. Astfel:

  1. desenul sau modelul trebuie sa protejeze aspectul unui produs, asadar pentru a putea fi inregistrat, un desen sau model industrial trebuie sa desemneze un produs;
  2. desenul sau modelul industrial poate desemna doar o parte a unui produs, inclusiv ambalaje, simboluri si caractere tipografice;
  3. desenul sau modelul industrial trebuie sa respecte ordinea publica si alte anumite standarde;
  4. culorile si organismele vii nu se califica pentru inregistrarea ca desene sau modele industriale nationale sau comunitare;
  5. conceptele, de asemenea, nu pot fi inregistrate ca desene sau modele industriale, insa nu pot fi inregistrate nici ca marci.

Astfel, se poate consulta Clasificarea Locarno pentru desemnarea produselor care pot fi inregistrate ca desene/modele industriale comunitare.

Avocatii nostri va pot ajuta si cu inregistrarea la OSIM a diverselor drepturi asupra proprietatii intelectuale. De asemenea, aceste drepturi pot fi extinse apoi la nivel comunitar si international.

Procedura de inregistrare a unui desen/model industrial comunitar

Inregistrarea unui desen/model industrial la nivel comunitar se va efectua ca si inregistrarea aceluiasi drept la OSIM, doar ca cererea va fi depusa la Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuala. Odata depusa, cererea va fi examinata de catre personalul Oficiului, iar aprobarea si eliberarea certificatului de inregistrare se va efectua doar daca acesta intruneste si corespunde tuturor normelor de inregistrare.

Avocatii nostri pot depune cererea de inregistrare a unui desen/model industrial comunitar in numele dumneavoastra. Va putem reprezenta si in cazul inregistrarii unei marci sau a obtinerii drepturilor de autor asupra unor alte opere din domeniul audio-vizualului. Pentru aceasta va fi necesara inregistrarea la Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania-Asociatia Drepturilor de Autor (UCMR-ADA).

Revendicarea de prioritate la inregistrarea unui desen/model comunitar

Inregistrarea unui desen sau model industrial pentru prima data poate aduce un beneficiu destul de important celor care depun o cerere in acest sens. Aceasta este revendicare de prioritate prin care titularul are posibilitatea de a revendica prioritatea in cererea de inregistrare depusa la nivel comunitar. Este important de stiut, insa, ca fereastra de timp in care poate fi facuta revendicarea este de 6 luni.

Ce inseamna revendicarea prioritatii? In cazul in care exista alti petenti care depun o cerere dupa dumneavoastra, prima cerere, adica a dumneavoastra va avea intaietate.

Mai mult de atat, oricine care a depus o cerere de inregistrare pentru un desen sau model industrial intr-o tara semnatara a Conventiei de la Partis sau a Acordului privind constituirea Organizatiei Mondiale a Comertului poate revendica prioritatea la recunsoasterea la nivel comunitar a respectivului desen sau model industrial.

In ceea ce priveste documentele la revendicare, o reprezentare grafica a acestuia este necesara. De asemenea, in cazul in care cererea de inregistrare este respinsa, o cerere ulterioara depunsa la EUIPO prin care se revendica prioritatea in baza cererii de dinainte poate salva situatia.

Acesta este un beneficiu demn de luat in seama, asadar, nu ezitati sa luati legatura cu specialistii nostri pentru a sti exact ce formalitati aveti de indeplinit.

Cum se examineaza o cerere de inregistrare a unui desen/model industrial comunitar

Examinarea cererii de inregistrare a unui desen sau model industrial comunitar nu este exhaustiva, aceasta bazandu-se pe indeplinirea formalitatilor de catre deponent. O verificare mai atenta si amanuntita se face pentru a vedea daca cererea depusa este pentru un desen sau un model industrial si daca aceasta respecta normele si moralitatea publica.

De asemenea, in cazul inregistrarii unui desen sau model industrial comunitar nu exista proces de opozitie ca in cazul inregistrarii unei marci.

In cazul in care sunt gasite neconcordante, se va emite un aviz de neconformitate in asa fel incat solicitantul sa remedieze problemele aparute. Va fi oferit si un termen pentru solutionarea acestora. Astfel , persoana sau societatea care depune cerea va avea la dispozitie doua luni pentru a raspunde la aviz.

Este recomandat sa evitati astfel de probleme utilizand serviciile avocatilor nostri. Acestia vor verifica cererea inainte de a fi depusa, astfel incat daca exista si cea mai mica neconformitate aceasta sa poata fi remediata in timp util. Desi aceasta poate intariza putin depunerea cererii, aceasta intarziere va fi cu mult mai mica in comparatie cu cat ar dura cea generata de refuzul Oficiului European.

Va invitam sa solicitati serviciile noastre indiferent de tipul de drept pentru proprietate intelectuala pe care il doriti, in asa fel incat sa gasim impreuna cea mai buna solutie.

Inregistrare nationala vs. comunitara

Exista diferite niveluri la care poate fi inregistrat un desen/model industrial. Astfel, inventatorul poate solicita inregistrarea la OSIM, asadar, la nivel national urmata de cea la nivel comunitar, insa este posibil sa aplice direct pentru obtinerea recunoasterii la nivelul Uniunii Europene.

Alegerea tipului de inregistrare depinde in totalitate de creator, insa este bine de avut in vedere si inregistrarea nationala pentru o acoperire cat mai mare a ariei de aplicabilitate a acestuia.

Intre cele doua tipuri de intregistrari nu exista diferente mari, procedura fiind destul de asemanatoare din punct de vedere al documentelor care trebuie depuse la autoritatile in domeniu.

Un model/desen industrial comunitar poate fi dat in folosinta la fel ca si unul national in schimbul unui acord intre creator si utilizator, insa ceea ce deosebeste cele doua tipuri de desene este ca in timp ce unul national poate fi folosit doar pe teritoriul Romaniei, in cazul unuia comunitar utilizarea sa este posibila in intreaga Comunitate Europeana.

Specialistii nostri recomanda inregistrarea unui desen sau model industrial la nivel comunitar dupa o verificare prealabila a tuturor conditiilor, precum si a drepturilor care pot fi dobandite in urma acestui pas.

Verificarea unui desen/model industrial inainte de inregistrare

Desi Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuala va face verificarile necesare in vederea inregistrarii unui desen/model industrial comunitar, verificare suplimentara a acestuia inainte de depunerea cererii de inregistrare este esentiala.

Datorita numarului mare de cereri, dar si faptului ca un desen trebuie sa aiba cel putin un element de noutate si utilitate, verificarea prespune una dintre etapele in care aceste doua caracteristici sunt ,,demonstrate’’ asigurand obtinerea certificatului de inregistrare.

Astfel, atunci cand depuneti cererea de inregistrare la  Oficiul Uniunii Europene puteti sta fara emotia ca desenul sau modelul ar putea fi respins. Avocatii nostri va pot ajuta in acest demers si va vor tine la curent cu etapele de derulare a procedurii de inregistrare.

Contractele de licenta si de cesiune

Unul dintre cele mai importante drepturi dobandite la inregistrarea unui desen/model industrial comunitar este ca acestea pot fi cedate spre folosinta celor care vor sa le puna in aplicare prin intermediul unor contracte de licenta sau de cesiune. Astfel, inventiile pot fi valorificate in deplina legalitate, dar cel mai important pot fi evitate disputele legate de drepturile asupra acestora.

Avocatii nostri va pot explica diferentele dintre cele doua tipuri de documente si va pot ajuta la redactarea unor astfel de contracte in asa fel incat sa beneficiati de toate drepturile aferente ale acestora.
Contractele sunt si cea mai importanta parghie legala pe care o puteti folosi in cazul in care drepturile ca sunt incalcate.

Ce trebuie avut in vedere la inregistrarea unui desen/model industrial comunitar

Este bine de stiut ca inregistrarea unui desen sau model industrial comunitar este independenta de inregistrarea nationala a acestora. De asemenea, inregistrarea la nivel comunitar are un caracter unitar, fiind valabila pe intreg teritoriul Uniunii Europene. Mai trebuie avut in vedere faptul ca inregistrarea, cesiunea sau chiar renuntarea la drepturile asupra unui desen sau model industrial comunitar vor avea efecte la nivelul intregii Uniuni, nu doar intr-un stat al acesteia. Avocatii nostri va pot reprezenta in diverse litgii asupra proprietatii intelectuale.

Inregistrarea desenului/modelului industrial va fi inscrisa in Registrul Desenelor si Modelelor Comunitare si va fi publicata in toate limbile oficiale ale UE.

Urmatoarele taxe trebuie avute in vedere la inregistrarea unui model/desen industrial comunitar:

  • taxa de inregistrare este stabilita la 230 de euro per desen/model industrial;
  • la inregistrarea suplimentara a unui desen/model se precepe o taxa de 115 euro;
  • publicarea desenului/modelului industrial atrage o taxa de 120 euro;
  • amanarea publicarii desenului/modelului implica o taxa de 40 euro.

Pentru ajutor la inregistrarea unui desen/model industrial comunitar, va rugam sa ne contactati.